Ga naar inhoud

29 mei 2023Met elkaar

“Vledder is een ontzettend actief dorp”

“In Vledder wonen heel veel actieve mensen. Echte werkbijen. Ze pakken alles op wat nodig is, terwijl het plezier ervanaf spat. Dan krijg je mensen mee.” Aan het woord is Loek Tuut (77), ook zo’n werkbij.

Al vindt hij dat zelf wel meevallen. Het is de kracht van het dorp Vledder: mensen weten elkaar te vinden. En dat levert mooie initiatieven op. Of het nou gaat om Woonzorgcentrum De Borgstee, SOB Vledder, de twee koren in het dorp of andere activiteiten: het bruist in Vledder. De inwoners van het dorp – en de omliggende dorpen als Vledderveen, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Nijensleek en Doldersum – weten ontzettend veel activiteiten en initiatieven op poten te zetten.

Eigen woonzorgcentrum
Volgens Loek ligt de oorsprong daarvan bij de sluiting van het dorpshuis. “Dat zorgde ervoor dat mensen de koppen bij elkaar gingen steken om actief te kunnen blijven.” Door de jaren heen is er ontzettend veel bereikt. Zo heeft Vledder een eigen woonzorgcentrum: De Borgstee. Het woonzorgcentrum is niet alleen een initiatief van bewoners van het dorp, maar ook deels door hen gefinancierd. “Het is prachtig dat je dat met elkaar kunt doen.”

Sinterklaas van het dorp
Zelf is Loek betrokken bij het mannenkoor van Vledder en is hij voorzitter van SOB Vledder, dat staat voor Stichting Ouderbeleid. De stichting maakt sportieve activiteiten voor ouderen in het dorp mogelijk. “We bieden Thai Chi, tafeltennis, biljarten en volksdansen aan”, vertelt Loek. “Ook hebben we zwem- en verschillende gymnastiekgroepen. We hebben zelfs een gymgroepje voor mensen die moeilijk ter been zijn of dementerend. Dat vinden we heel belangrijk. Ook deze groep mensen moet de mogelijkheid hebben om actief te zijn en even uit huis te kunnen.”

Daarnaast is Loek de ‘Sinterklaas van Vledder’, zowel tijdens de intocht in het dorp als op twee scholen. December is sowieso een drukke maand voor hem. Want dan staat ook het jaarlijkse kerstfestival in Vledder op het programma. Aan het festival doen vijf koren mee, waaronder het Mannenkoor Vledder. “Zingen is fantastisch. Je spant je in, maar het geeft ontspanning. Het maakt je nooit chagrijnig.”

“Enorme verbondenheid”
Loek woont inmiddels ruim 50 jaar in Vledder. Nog altijd tot grote tevredenheid. “Het is een heerlijk, rustig en mooi dorp. Zandverstuivingen, heide, water; alles is in de buurt. Naast de ligging, maken de mensen het zo mooi. Ja, er is hier een enorme verbondenheid.”

Deel dit bericht