Ga naar inhoud

23 mei 2022Gezondheid

Leerzame AED-cursus in Steenwijk

In Steenwijk vond op maandagavond 11 april en woensdagavond 18 mei 2022 een AED-cursus plaats.

De workshop werd gegeven door Henk en Doron Ros van Medch Consultancy & Education bij Voetbal Vereniging d’Olde Veste ’54.

Na de theorie werd de groep opgesplitst en oefenden de deelnemers met reanimeren en de bediening van de AED (Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand). Aan het eind van de avond kreeg iedere participant een certificaat uitgereikt. Daarnaast werden zij voorzien van tips en informatie over het aanmelden als burgerhulpverlener. Ook kregen zij een ‘Kiss-of-Life’-sleutelhanger* mee.

Al met al twee zeer geslaagde avonden met enthousiaste trainers en deelnemers. Door de inzet van ruim dertig leden van Univé en d’Olde Veste ’54 is Steenwijk een stuk hartveiliger gemaakt!

Buurt-AED
Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kan redden.

Univé en een hartveilig Nederland
Om te kunnen spreken van landelijke dekking zijn er in Nederland nog zo’n vijfduizend AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan.

Daarom heeft Univé Noord-Nederland haar vijftien winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED. Daarnaast ondersteunen we lokale initiatieven voor buurtAED’s en bieden we in samenwerking met lokale EHBO-verenigingen gratis AED-workshops aan voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers.

* Beademingsdoekje voor hygiënische mond-op-mondbeademing

Deel dit bericht