Ga naar inhoud

15 juli 2022

Extra aandacht voor jongeren bij het Corso in Frederiksoord

Het duurde door het coronavirus wat langer dan verwacht, maar dit jaar viert Corso Frederiksoord dan eindelijk maar toch het 60-jarig jubileum. 

Bij een jubileum hoort natuurlijk een terugblik, bij het Corso kijken ze echter ook vooral vooruit. Met het oog op de toekomst heeft de organisatie dit jaar extra aandacht voor jongeren met speciale juniorwagens, workshops en lespakketten.

Bij het 60-jarig jubileum zal op bijzondere wijze worden stilgestaan. Hoe? Dat houdt Joost Ottink – voorzitter van Corso Frederiksoord – graag nog even geheim. “Natuurlijk doen we wat extra, met een mooie knipoog naar het verleden.”

Frederiksoordse Tuinbouwschool

Voor het begin van Corso Frederiksoord moeten we terug naar 1890, toen de Florialia-Vereeniging het licht zag. De vereniging had een bijzondere doelstelling, namelijk het opwekken van de liefde voor sierplanten door het kweken van bloemen en andere sierplanten. Florialia-Vereeniging werd opgericht door de eerste directeur van de Frederiksoordse Tuinbouwschool. De gekweekte planten werden dan ook ieder jaar in de tweede helft van augustus in de tuin van de school tentoongesteld.

In 1960 gebeurde dat voor het eerst tijdens een rijdend corso dat bestond uit versierde fietsen en een met bloemmotieven versierde auto. Een paar jaar later kwamen de praalwagens. En zo geschiedde.

‘Jong met het corso beginnen’

Om het jaarlijkse festijn toekomstbestendig te houden besloot de organisatie dit jaar ook jongeren meer bij het corso te betrekken. “We hopen dat als kinderen jong met het corso beginnen, actief bij het corso betrokken blijven”, legt Ottink uit. “De kindercorso loopt altijd fantastisch. Meelopen in zo’n optocht is een hele beleving. Maar voor de leeftijdscategorieën daarna hadden we nog niks speciaals.”

Daar is met juniorwagens, workshops en lespakketten verandering ingekomen. Jongeren vanaf 12 jaar bouwen onder begeleiding van de juniorcommissie en bouwgroepen zelfstandig een mini-corsowagen. Want daar komt heel wat bij kijken! Denk aan het bedenken van een thema, het bouwen van de constructie, het verdelen van taken en het bloemenprikken. De jeugd heeft van Corso Frederiksoord een onderstel in bruikleen gekregen en een waardebon die ze kunnen gebruiken voor de benodigde bouwmaterialen.

Van graffiti spuiten tot alles leren over dahlia’s

Daarnaast worden met workshops en lespakketten de scholen bij het corso betrokken. “We geven workshops graffiti spuiten of les over dahlia’s en het corso zelf”, licht Ottink toe. “Daarnaast krijgen kinderen een dahlia mee naar huis. Kinderen praten met elkaar over de activiteiten. Zo geven ze flink wat reuring. En dat is hartstikke mooi, want samen ergens naartoe werken en de gezelligheid die daarbij komt kijken maken het corso zo mooi!”

Corso Frederiksoord wordt gehouden in het tweede weekend van september, dit jaar 10 en 11 september 2022.

Deel dit bericht