Ga naar inhoud

16 november 2020Met elkaar

De bakermat van onze verzorgingsstaat

Het is 1818. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten.

De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën.

Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen in ruil voor arbeid. De kinderen gaan er naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.Beleef dit indrukwekkende verhaal van Johannes van den Bosch in het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. Ontdek in de expositieruime wat er terechtkomt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. 


Ontdek de historie in het ‘Buitenmuseum’
Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes je vervolgens uit, de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bos- en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!

De medewerkers van het TIP kantoor bij het museum adviseren je graag over de mooiste routes.

Meer informatie: www.proefkolonie.nl

Musea verbinden het heden met het verleden en vertellen ons meer over bijvoorbeeld de geschiedenis, de natuur of over kunst. Musea zijn daarmee belangrijk voor onze cultuur. Univé is blij met dit mooie museum in het werkgebied.

Deel dit bericht