17 september 2020Wonen
Bescherm uw kostbaarheden
Ieder voorwerp heeft zijn verhaal. Soms door de emotionele waarde en mooie herinneringen, een andere keer omdat het voorwerp historisch gezien erg interessant is.
Maar hoe kunt u uw kostbaarheden beschermen en zoveel mogelijk risico’s voorkomen? En hoe beperkt u schade bij bijvoorbeeld diefstal of brand? In dit artikel een aantal belangrijke en praktische tips.
Van horloges tot sieraden en van gouden of zilveren voorwerpen en munten tot militaire antiquiteiten en bodemvondsten: Edwin Schepers heeft door de jaren heen al heel wat bijzondere spullen voorbij zien komen. De gecertificeerde en gediplomeerde register- taxateur uit Steenwijk heeft een eigen bedrijf en is daarnaast Adviseur Particulier bij Univé Noord-Nederland.
Die combinatie zorgt ervoor dat hij alles weet over voorwerpen van waarde én hoe mensen deze het beste kunnen beschermen en verzekeren. “Ik zie vanuit verschillende kanten waar klanten tegenaan kunnen lopen met hun kostbaarheden en bijbehorende verzekeringen”, licht Edwin toe. “De interesse in antiek is op dit moment niet zo hoog als in de laatste decennia van de vorige eeuw. Toch blijven bijzondere stukken gewild en een aanzienlijke waarde houden.”
Niet goed verzekerd
Te vaak ziet hij echter gebeuren dat mensen hun kostbaarheden niet goed verzekerd hebben en dat ze daardoor bij bijvoorbeeld diefstal of brand niet de gehele waarde vergoed krijgen. Edwin heeft daarom een aantal tips waarmee u eenvoudig de kans op grote schade kunt beperken. Het is volgens de specialist allereerst belangrijk om te weten voor welk bedrag uw kostbaarheden in de inboedelverzekering zijn meeverzekerd. “Dit is vaak een standaardbedrag. Bij Univé en veel andere verzekeringsmaatschappijen gaat het bijvoorbeeld om 5000 euro voor sieraden en 10.000 euro voor overige kostbaarheden, zoals kunst- en antiekverzamelingen. Met een kleine premieverhoging is veel op te lossen.”
Heeft u sieraden of een horloge van waarde en draagt u deze regelmatig ook buiten huis? Dan raadt Edwin aan een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Zo zijn uw sieraden wereldwijd verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal, verlies of beschadiging. “Denk er wel om dat een recente nota of een erkend taxatierapport verplicht is, om bij afsluiting de waarde te kunnen aantonen.”
Zet verzamelingen en bezittingen op foto
Het is volgens de expert ook heel verstandig om bijzondere verzamelingen en bezittingen duidelijk op foto te zetten. Bewaar deze foto’s vervolgens digitaal in een zogenoemde ‘cloud’ of op een usb-stick of externe harde schrijf die in een kluis wordt bewaard. Doe dit ook met rekeningen van bijvoorbeeld sieraden en certificaten van diamanten. “Als er dan iets gebeurt, kunt u makkelijker aantonen wat er precies verloren is gegaan. Zo kan een expert achteraf eenvoudiger de waarde vaststellen en voorkomt u waardeverlies.”
Wilt u voor nog meer zekerheid gaan? Laat dan uw voorwerpen taxeren door een register-taxateur. Dit is een door de verzekeringsmaatschappij erkende deskundige, die goed op de hoogte is van de huidige waarden. “Een opgemaakt en geldig taxatierapport geeft een stuk zekerheid, omdat de verzekeringsmaatschappij bij gedekte schade de vastgestelde waarden in het rapport uitkeert”, legt Edwin uit. “Wat echter helaas wel altijd blijft is het emotionele verlies. Dat is niet te compenseren of in geld uit te drukken.”
Zet bijzondere verzamelingen en bezittingen altijd duidelijk op de foto.
Berg uw kostbaarheden goed op!
U beschermt uw kostbaarheden natuurlijk graag. Het is daarom belangrijk ze goed op te bergen. Een paar tips:
- Verstop voorwerpen niet op standaard plekken zoals in de (kleding)kast of uw nachtkastje of onder het bed. De meeste inbrekers kennen de bekende plekken;
- Bewaar uw kostbaarheden in een goedgekeurde kluis of in een klus bij een bank;
- Zorg voor goed hang- en sluitwerk en een alarmsysteem, bijvoorbeeld via het Univé Veilig Wonen-abonnement.
- Wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s van verzamelingen en kostbaarheden op sociale media of internetfora. Er kunnen mensen met verkeerde bedoelingen meekijken.
Deel dit bericht