Ga naar inhoud

16 januari 2023Gezondheid

'We zien mensen onrustig aankomen en daarna weer helemaal ontspannen'

Aan het woord is Jolisa Stigt, beheerder van manege De Baander. Bij de manege in Meppel kunnen mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking paardrijden.

Iedere dag zien de – veelal – vrijwilligers op de manege wat het positieve effect van paardrijden is op mensen. Foto: een huifbed 

“We zien dagelijks tijdens de lessen wat paardrijden met mensen doet”, vertelt Stigt. “Paardrijden geeft rust, ontspanning, plezier en vrolijkheid. Dat gun je iedereen.” Als voorbeeld noemt ze een jongen van een jaar of 9. “Geestelijk is hij veel jonger. Hij leeft altijd zo enorm toe naar het paardrijden. Dan stapt hij met een grote grijns rond op de pony.” Ook het huifbedrijden doet veel. Huifbedrijden maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een meervoudige beperking. “Je ziet mensen dan weer helemaal rustig worden. Of ze vallen zelfs in slaap.”

Persoonlijke begeleiding
Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan bij De Baander terecht. Wekelijks maken daar zo’n zeventig ruiters gebruik van. “We hebben ook cliënten met autisme of bijvoorbeeld reuma. Een beperking zie je lang niet altijd aan iemand. Het rijden in kleinere groepen en met meer persoonlijke begeleiding kan heel veel doen voor mensen.”

Stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel e.o. werd in 1998 opgericht met als uiteindelijk resultaat manage De Baander, die in 2009 haar deuren opende. “Bij zo’n traject komt ontzettend veel kijken”, blikt voorzitter Peter van Asselt terug. “Het is te danken aan onder meer de eerste voorzitter Klaas Steenbeek dat De Baander er daadwerkelijk is gekomen. Hij heeft nooit opgegeven. En de aanhouder wint.”

Waardevol
De Baander is één van de weinige maneges in de omgeving waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking terecht kunnen. Dat blijkt ook uit de aanvragen uit onder meer Assen en Oude-Pekela. “Mensen zijn soms best lang onderweg. Daarom is het waardevol dat De Baander bestaat. Want ieder mens verdient de mogelijkheid om te bewegen.”

Nieuwe buitenverlichting
Dankzij nieuwe buitenverlichting is De Baander nu nog beter te vinden. Bij het opkomen van het terrein gaat de buitenverlichting automatisch aan door middel van een sensor. Dit maakt de toegang een stuk veiliger, vooral in deze donkere dagen. De buitenverlichting is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Univé Noord-Nederland.

Deel dit bericht