Ga naar inhoud

6 februari 2023Met elkaar

“We voegen leven toe aan de dagen”

“We kunnen geen dagen aan het leven toevoegen, maar wel leven aan de dagen. Daar doen we ons uiterste best voor.”

Dat blijkt ook uit de vele verhalen die Chantal Gommans en Anneke Tolsma – coördinatoren bij Hospice Eesinge in Meppel – hebben. Over die nabestaande die na tien jaar met een bos bloemen aan de deur stond of over die jonge kinderen die toch nog Sinterklaas konden vieren met hun stervende vader.

Want hoewel het hospice de plek is waar mensen hun laatste dagen of weken doorbrengen, moet het ook een plek zijn waar mensen goede herinneringen aan bewaren. Het hospice in Meppel is dan ook niet voor niets een bijna-thuis-huis. “Dat betekent dat we willen dat mensen zich hier thuis voelen”, legt coördinator Chantal Gommans uit.

Samen met Anneke Tolsma is hij verantwoordelijk voor onder meer de coördinatie van de zorg en de vrijwilligers. Maar liefst 65 getrainde vrijwilligers zorgen tussen 7.00 uur ’s ochtends en 11.00 uur ’s avonds voor de gasten. Hierbij worden ze ondersteund door verpleegkundigen van Icare. Deze professionals nemen ook ’s nachts de zorg op zich. Daarnaast zijn er vrijwilligers die zorgen voor bijvoorbeeld de tuin, de boodschappen of het eten.

‘Weer kind of partner van zijn’
In het hospice zijn dierbaren altijd welkom. Het hospice is dan ook 24 uur per dag geopend en mensen kunnen er blijven slapen en eten. “We nemen de zorg uit handen. Zo komt er weer meer tijd om bijvoorbeeld zoon, dochter of partner van, te kunnen zijn”, vertelt Tolsma.

Gemiddeld verblijft een gast 4 tot 6 weken in het hospice voordat hij of zij sterft. “We maken onze gasten dus best een poosje mee. Dat levert intieme gesprekken op met mensen die je net een paar dagen kent”, zegt Gommans. “We mogen in het laatste deel van iemands leven voor hem of haar zorgen. Dat is een hele eer. Dus als iemand nog even door de sneeuw wil lopen of het vers gemaaide gras wilt ruiken, helpen we daar graag bij.”

Sint en Piet op bezoek
Op de vraag wat hem het meeste is bijgebleven antwoordt hij: “Heb je even?” Vervolgens begint hij te vertellen: “We bestonden vorig jaar tien jaar. Toen kwam de vrouw van de eerste gast die we in 2012 hebben gehad langs met een bos bloemen. Een vrijwilliger herinnerde haar man nog. Samen hebben ze nog een poosje zitten kletsen.”

Tolsma moet ook meteen denken aan de “jonge man met kinderen”. “Hij was bij ons in de Sinterklaasperiode. Vrijwilligers hebben toen geregeld dat Sinterklaas en Piet langskwamen met wat cadeautjes. Zo proberen we ook mooie herinneringen te maken, ook voor die kinderen.”

Mooie herinneringen
Ook na het overlijden staan de betrokkenen bij het hospice klaar voor de nabestaanden. “Onze zorg houdt niet op als iemand overleden is. We kunnen iemand niet terughalen, maar wel zorgen dat mensen verder kunnen en mooie herinneringen hebben. Er gewoon zijn is vaak al genoeg. De ene keer doen we dat met een opmerking of een kop koffie, de andere keer door een arm om iemand heen te slaan.”

Univé’s Buurtfonds
Het hospice in Meppel draait grotendeels op vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Omdat Univé Noord-Nederland het werk dat de stichting doet graag ondersteunt, heeft Hospice Eesinge een donatie gekregen uit het Buurtfonds.

Deel dit bericht