Ga naar inhoud

9 juli 2020Met elkaar

Met elkaar de handen uit de mouwen steken

Pasta, chips, frisdrank, groenten in pot en bamipakketten. Het distributiecentrum van de Voedselbank Zuidwest-Drenthe in Meppel staat er vol mee.

Maar zonder vrijwilligers komen al die producten niet aan bij de gezinnen die het zo hard nodig hebben. Daarom helpen iedere maandagochtend twee medewerkers van Univé bij het verdelen van de ingebrachte goederen over de Voedselbanken in de regio. 

Het distributiecentrum in Meppel zorgt voor de bevoorrading van voedselbanken in de regio. Vanuit Meppel wordt geleverd aan de Voedselbanken in Gieten, Emmen, Hoogeveen, Hardenberg, Assen, Meppel, Steenwijk en Westerveld.

Sommige vrijwilligers moeten thuisblijven
Al dit werk wordt normaal gesproken gedaan door vaste vrijwilligers, maar een aantal van hen moet tijdens de coronacrisis uit voorzorg thuisblijven vanwege een kwetsbare gezondheid of hoge leeftijd. Helpende handen zijn dus zeer welkom. 

‘Univé is van oudsher een regionaal en lokaal betrokken coöperatie, die dichtbij haar leden wil staan. We willen zekerheid bieden en ook zodoende ook op maatschappelijk niveau bijdragen’, legt Hans Schieving, manager Innovatie en Ledenzaken bij Univé Noord-Nederland uit. ‘Op lokaal niveau bijdragen bij de Voedselbank past in dat streven. Sinds 30 maart 2020 helpen daarom elke maandagochtend twee Univé medewerkers in de hal om de binnengekomen voorraden te verdelen over de diverse distributiepunten.’

Meppeler Muiters bij de Voedselbank
Ook in het najaar is hulp bij de Voedselbank gewenst. Daar ook vereniging De Meppeler Muiters geraakt wordt door het Coronavirus en zij helemaal niets kunnen doen, niet repeteren, maar ook geen optredens kunnen verzorgen, werken zij 10 keer bij het distributiepunt van de Voedselbank in Meppel. Het werk is leuk om te doen, alleen is het lastig tijdens het werk de mondkapjes te moeten dragen. Ook gaat de vereniging samen met de Voedselbank nadenken wat ze verder kunnen betekenen. Er komen momenteel veel te weinig goederen binnen, was dit in mei nog 71 pallets aan goederen, nu zijn het er slechts 3. De vereniging heeft via Facebook een oproep gedaan tot het inleveren van de cadeaukaarten van de Postcodeloterij voor de Voedselbank en dat heeft in totaal ook bijna € 100,00 aan kaarten opgeleverd.

En zo willen ze kijken of we nog meer kunnen doen zolang de vereniging stil ligt. Met de hulp aan de Voedselbank hebben de Meppeler Muiters 1000 euro verdiend. Een deel van het geld wordt besteed aan het onderhoud van hun eigen Muiterskwartier. Een mooie win-win situatie.

Door een dunnere personeelsbezetting bij Univé kan dat in de zomermaanden niettemin een uitdaging blijken. Via haar medewerkers besloot de coöperatie daarom verenigingen op te roepen om ook te ondersteunen. Normaal gesproken helpt Univé via Supporter van Sport verenigingen in het land met sponsorgeld, waarvoor doorgaans een spandoek, reclamebord of advertentie als ‘tegenprestatie’ wordt afgesproken. Toen in plaats daarvan een bijdrage aan de voedselbank gevraagd werd, bleek het enthousiasme groot. Eén mailtje naar de mountainbikeclub MTB Havelte, waar Univé-adviseur Bert Mulder met zijn zoontje Mart leden zijn, was al voldoende om een aantal maandagen de handen uit de mouwen te steken bij de voedselbank.Volgens Schieving is de krachtenbundeling een mooi voorbeeld van onderlinge betrokkenheid waarbij iedereen wint. ‘Samen met verenigingen en medewerkers levert Univé zowel maatschappelijk als sportief een waardevolle bijdrage in de regio. De Voedselbank en haar klanten worden geholpen en met het sponsorgeld waarvoor sportclubs en -verenigingen zich sterk maken kunnen weer leuke dingen worden gedaan voor amateursporters in de omgeving.’ 

André Lenting, Penningmeester bij MTB Havelte en een van de vrijwilligers bij de Voedselbank beaamt het win-win-karakter van de samenwerking. ‘MTB Havelte is dit jaar gastheer voor het Univé NK Jeugd 2020 op 3 oktober, dat plaatsvindt op de Woldberg bij Steenwijk. Met het sponsorgeld dat onze bijdrage oplevert kunnen we de organisatie daarvan financieren. Dat we dat voor elkaar krijgen door maatschappelijk de handen uit de mouwen te steken, geeft daarbij extra voldoening.’

Deel dit bericht