Ga naar inhoud

3 februari 2020Met elkaar

Kennis maken met schapen en het buitenleven

Al jaren is de stadskudde een vertrouwd verschijnsel in Meppel. De kudde schapen graast onder meer in de wijk Berggierslanden, Hesselingenpark, Reestpark, Noorderpark en het ringpark bij de wijk Oosterboer.

Daarnaast graast de kudde ook op twee plaatsen in buurdorp Nijeveen. Samen tellen de twee stadskuddes van Meppel 350 schapen. 

Natuurbeheer met schapen is sterk in opkomst. Natuurbeheerders achten het nut van begrazing inmiddels bewezen als middel om meer structuur en variatie te bereiken in terreinen. Via de vacht, de hoeven en de mest transporteren de schapen zaden van planten en kruiden van het ene naar het andere terrein.

Ieder jaar wordt lammetjesdag georganiseerd. In 2020 was dit op 1 zaterdag februari. De mensen maken zo kennis met de schapen en met het buitenleven. Er werd verteld over de stadskuddes in het algemeen en drie keer kwam de kudde langs de bezoekers.

De geboren lammetjes blijven een dag of twee apart bij de moeder, voordat ze het leven van de schaapskudde instappen. In april, als iedereen elkaar kent, gaat de hele kudde opnieuw de gemeente rond om er het gras kort te houden.

Meer informatie: www.wyldeweide.nl

Deel dit bericht