Ga naar inhoud

13 december 2021Met elkaar

Hulpgever en hulpvrager samenbrengen

Stichting Present slaat een brug tussen mensen die vrijwillig hulp willen geven en mensen die die hulp goed kunnen gebruiken.

Dat doet de stichting op locaties door het hele land, waaronder in Meppel: “Het is een laagdrempelige manier van vrijwilligerswerk. Je helpt een ander op een moment dat jou uitkomt en zit nergens aan vast.”

Evelien Visser is coördinator bij Stichting Present Meppel. De Meppelse kwam tijdens haar studie in Amsterdam voor het eerst in aanraking met de stichting. “Ik draaide weleens mee met activiteiten. Toen ik een jaar geleden hier een vacature voor coördinator zag langskomen heb ik gesolliciteerd. Het gedachtengoed van Present past goed bij hoe ik in het leven sta”, legt ze uit. “We brengen mensen in beweging en koppelen vraag en aanbod. Vaak zie je dat een actie ook een vervolg krijgt omdat mensen zich op eigen initiatief blijven inzetten. Daar ben ik trots op.”

Armoede, slechte gezondheid en sociaal isolement
Hulpvragen komen bij de stichting binnen via hulpverleners. Hierdoor weet Present altijd dat de hulp daar terechtkomt waar het het meest nodig is. Het kan dan gaan om het opknappen van huizen of tuinen, het wandelen met ouderen of tijd doorbrengen met vluchtelingen. In alle activiteiten staan mensen centraal die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.

Waar de Meppelse afdeling van de stichting normaal zo’n vijftig activiteiten per jaar faciliteert, zijn dat er door corona een stuk minder geworden. “Niet alleen hebben we een groot deel van het jaar allemaal thuisgezeten, ook konden we veelal niet in groepen werken in verband met de afstandsregels”, legt Visser uit.

‘Kijken naar wat er wel kan’
Het maakte de makelaar in vrijwilligerswerk ook creatief. “We hebben veel gekeken naar wat er wél kan, in plaats van naar wat er niet kan”, blikt ze terug. “In de zomer hebben we een zomerpakkettenactie gehouden. Zo konden we 48 gezinnen in de regio blij maken. Dat was wel echt een hoogtepunt.”

De pakketten werden samengesteld door andere gezinnen, kerken en (sport)verenigingen uit Meppel. In de pakketten zaten bonnen voor bijvoorbeeld ijsjes of de bioscoop, zomerspeelgoed en leuke tijdschriften.

Verschil maken in een dag
Wil jij ook wat doen voor een ander? De stichting is altijd op zoek naar extra vrijwilligers. Of je je nou alleen, met een groep vrienden of met collega’s wil opgeven, alle hulp is ontzettend welkom. Aanmelden kan via deze link.

Deel dit bericht