Ga naar inhoud

8 december 2020Met elkaar

De Tovertafel maakt spelen voor iedereen mogelijk

De Trekschuit uit Meppel heeft sinds kort een verrijdbare Tovertafel. En die is net zo magisch als het klinkt.

De Tovertafel is een projector die mensen met een beperking of dementie in beweging brengt. De projector toont namelijk op een tafel of een vloer interactieve spellen. Tot groot genoegen van de gebruikers!

De Trekschuit is een locatie van Cosis waar mensen met een beperking terechtkunnen voor werk, dagbesteding en leren. De activiteiten die er worden gedaan zijn gericht op beleving, ontwikkeling, beweging en creativiteit. Allemaal onderdelen die terugkomen in de Tovertafel die diverse spellen kan projecteren. Zo is er een spel waarbij cliënten op motten moeten tikken waardoor ze veranderen in vlinders. Bij een ander spel komen er steeds mollen uit een hol. “De spellen activeren mensen om wat te doen. Het geeft beleving”, begint teamcoördinator Ria Westerhoven-Gelmers. “Het draait allemaal om actie, reactie. Als een cliënt iets doet, komt daar gelijk een reactie op.”De verschillende spellen dagen de hersenen uit en zorgen ervoor dat er bewogen moet worden. Beide zeer belangrijk voor een cliënt. “Er gebeurt iets, er zijn allerlei kleuren te zien. En het is samen te doen. Dat maakt het helemaal leuk.” Doordat de Tovertafel nu ook verrijdbaar is, kan hij gebruikt worden bij verschillende groepen. Heel belangrijk in deze coronatijd. “We willen zo weinig mogelijk kruisbestuiving en verplaatsingen. We kunnen de Tovertafel nu naar de groep toebrengen, in plaats van dat we de groep naar de Tovertafel moesten halen. Een stuk veiliger.”

De Trekschuit kon de Tovertafel kopen dankzij een bijdrage van Univé Noord-Nederland. Deze bijdrage komt uit het zogenoemde fruitgeld. Normaal gesproken krijgen Univé-winkels in het kader van vitaliteit iedere week vers fruit geleverd. Toen de winkels hun deuren moesten sluiten en alle medewerkers thuis gingen werken, kon het fruitgeld op een andere manier besteed worden. “Zonder de bijdrage van Univé was de aanschaf van de verrijdbare Tovertafel niet gelukt. We waarderen de actie dan ook ontzettend.”

Deel dit bericht