Ga naar inhoud

8 oktober 2018Wonen

Bijzondere voorwerpen en handige tips om schade, brand en andere ongemakken te voorkomen

Op zaterdag 3 november 2018 was er een taxatie- en preventiedag bij Univé in Meppel.

Tijdens deze dag konden klanten hun eigen waardevolle voorwerpen laten taxeren door deskundigen Edwin Schepers en Geert Ziengs en waren er verschillende workshops voor het voorkomen van inbraak, brand en andere ongemakken.

Twintig jaar geleden zijn er op veel kleinere kantoren van Univé in Drenthe en Groningen taxaties gedaan. Tijd voor een herhaling! Bezoekers werden ontvangen en begeleid naar de taxateurs of naar de wachtkamer waar ze koffie en koek werd aangeboden in een warme wachtkamer. Daarna werden ze begroet door de taxateur en ging hij met hen de persoonlijke kostbaarheden bekijken.

Het was een zeer positieve en verassende dag zowel qua opkomst als de aangeboden voorwerpen waar een behoorlijke variatie in zat. Tussen de mooie antieke gouden en zilveren horloges, sieraden, munten en andere gebruiksvoorwerpen sprongen er ook een aantal voorwerpen uit. Zoals een groot tinnen Gelegenheidsbord uit 1765 met prachtige wapengravure is een niet alledaags aangeboden object. Verder ook 2 bijzondere edelstenen hangers voorzien van bijna puur gouden Chinese draken afkomstig uit Azië. Ook een aantal exclusievere zakhorloges waarvan sommige meer als 200 jaar oud zijn van zowel goud en zilver in zeer goede kwaliteit.

Daarnaast konden de bezoekers op 3 tijdstippen meedoen aan een workshop over inbraakpreventie. Ex-inbreker Evert Jansen gaf aan dat er vaak bij huizen legio mogelijkheden zijn om gemakkelijk binnen te komen. Zo zijn er bij een groot aantal huizen deuren open en zijn er veelal hulpmiddelen om binnen te komen aanwezig zoals een trap die achter de woning staat, containers  en ook gereedschap ligt voor het grijpen en staat er bij een huis een kruiwagen die handig is om de gestolen spullen weg te brengen.

Verder geeft Evert als tip om ook als je thuis bent altijd de achterdeur op slot te doen en de sleutel uit de deur. Waarop door de bezoekers vragen werden gesteld zoals of het goed is om een beveiliging te hebben? Waar wordt bij een flat ingebroken als je op de 1ste verdieping woont? En hoe gemakkelijk kun je binnenkomen bij een bejaardenappartementengebouw? Evert geeft aan dat dit heel gemakkelijk is, wanneer de inbreker de naam noemen van de beheerder noemt, in de praktijk blijkt dat bijna niemand dan naar legitimatie vraagt.

Daarnaast was er een vraag over wat je het beste kunt doen als je oog in oog komt te staan met een inbreker. SCHREEUWEN is dan het beste wat je kunt doen! Mannen reageren vaak met geweld, het advies is om dit niet te doen want de inbreker heeft niets te verliezen, maar het slachtoffer wel.

Verder gaf iemand aan dat hij zich onveilig voelde en daarom een alarm hebben aangeschaft. Dit verhoogt het veiligheidsgevoel.

Als derde activiteit konden bezoekers ook op drie tijdstippen een workshop volgen over Veilig Wonen. Aan bod kwamen tips om je huis te beveiligen tegen inbraak, brand en andere ongemakken, hiervoor zijn verschillende maatregelen te nemen. Wat kunt u bijvoorbeeld zelf doen ter voorkoming van schade door inbraak of door brand? Wat zijn do’s en don’ts? 

Ook konden mensen hun eigen brandblusser laten controleren
door Vondeling Preventie Service.

Zowel bezoekers als de organisatoren waren enthousiast en vonden de taxatie- en preventiedag waardevol en leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar.

Deel dit bericht