Ga naar inhoud

15 november 2023Gezondheid

Kerstdiner voor mensen met Parkinson

In juni vond voor het eerst een wijkdiner plaats voor mensen met Parkinson. Tijdens het diner bleek al snel dat er behoefte was om dit vaker te doen. Daarom komt er een vervolg! Op dinsdag 12 december vindt er in Wijkrestaurant Zuidend (Dennenoord, E36) in Zuidlaren een kerstdiner plaats, speciaal voor mensen met Parkinson.

Het diner begint om 14.00 uur, duurt tot ongeveer 16.00 uur en staat volledig in het teken van kerst. Net als in juni, wordt het diner georganiseerd door Univé Noord-Nederland, Lentis en Distrivers. Het initiatief ontstond bij Herman Overberg (Lentis), toen hij op de radio iemand met Parkinson hoorde vertellen dat hij sinds de diagnose niet meer uit eten gaat.

Speciaal kerstdiner
Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld en komt voor onder jong en oud. Voorkomen kunnen we helaas niet. Wel kunnen we het mogelijk maken dat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en samen een bijzondere middag kunnen beleven tijdens een kerstdiner. Bij het samenstellen van het menu is rekening gehouden met dat Parkinsonpatiënten last kunnen hebben van trillen en moeite kunnen hebben met slikken. Voor het diner wordt een eigen bijdrage gevraagd van €10,- per persoon.

Het menu
Voorgerecht: pompoen- of rodebietensoep
Hoofdgerecht: hachee, puree met bieslook en rode kool met rozijnen
Nagerecht: Tiramisu met een alcoholvrije likeur met slagroom

Boksen en Parkinson
Tijdens het diner hebben we ook een speciale gast, namelijk Semmy Schilt van Fight Game Academy in Zuidlaren. De wereldkampioen kickboksen heeft een cursus ‘Parkinson Boksen’ ontwikkeld en zal een korte uitleg geven over het positieve effect van boksen. Boksen is namelijk een goede training van jouw brein en kan volgens Schilt Parkinson zelfs vertragen. “Een gevolg van Parkinson is dat je kleinere en langzamere bewegingen gaat maken. Om dit proces te vertragen, de hersenen te blijven trainen en grootser te bewegen kun je een vechtsport beoefenen. Tijdens het diner laat ik graag zien hoe wij de deelnemers die boksen – en vechten – om de kwaliteit van hun leven te verbeteren, kunnen steunen.”

Meer informatie of aanmelden
Aanmelden kan via www.unive-noordnederland.nl/parkinson. Op de website is daarnaast meer informatie te vinden. Ook mensen met een dieet zijn natuurlijk van harte welkom. Dieetwensen kunnen aangegeven worden op het aanmeldformulier.

Deel dit bericht