Ga naar inhoud

25 augustus 2020Wonen

VVE Hulp wil uitkomst zijn voor uitdagingen van kleine VvE's

Samen met Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) willen we een hulp ontwikkelen voor de activatie, activatie, organisatie van onderhoud en het verzekeren van hun panden.

We richten ons hierbij vooral op kleine VvE’s en starten met een pilot in de stad Groningen. Wanneer de dienst in de praktijk voldoende aansluit bij de behoeften kan deze nieuwe hulp ook landelijk aangeboden worden.

Volgens verkennend onderzoek van het CBS in 2015 zijn in Nederland bijna 1,2 miljoen adressen verenigd binnen in totaal 125.000 VvE’s. Hoewel sinds 2018 elke VvE een minimumbedrag voor groot onderhoud in kas moet hebben, heeft deze spaarverplichting niet binnen alle verenigingen evenveel prioriteit. Ook zijn plichten als gepland onderhoud en regelmatige vergadering niet overal een vanzelfsprekendheid. Met VVE Hulp wil Univé ondersteuning bieden om slapende VvE’s te helpen actief te worden. En te blijven.

Kleine VvE’s
Volgens Hans Schieving, Manager Marketing & Innovatie van Univé Noord-Nederland, hebben kleine VvE’s relatief het vaakst moeite de vereniging actief te houden. ‘Mate van prioriteit, middelen of simpelweg onvoldoende kennis van het runnen van een VvE kan leiden tot een gebrek aan fonds, planning en als gevolg achterstallig onderhoud. Wanneer dat leidt tot verwaarlozing en schade is het vaak te laat en zijn de reparatiekosten vaak niet gering,’ aldus Schieving.

Zekerheid van gezonde vereniging
Univé wil met VVE Hulp allereerst eigenaren bewust maken van de gezamenlijke verantwoordelijkheid die ze ten opzichte van hun pand hebben en het verplichte karakter daarvan. Het doel van de coöperatie is bewoners te helpen effectief hun VvE in de praktijk te runnen. Gepland onderhoud zoals dakrenovatie en schilderwerk is essentieel. Daarnaast wordt geholpen met het regelen van een gezamenlijke aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en opstalverzekering en het verzorgen van cv-onderhoud, schoorsteen- en dakgootreiniging. Verder kunnen VvE’s gratis algemeen advies opvragen en wanneer gewenst collectief online begeleid worden door een adviseur, met bijvoorbeeld vergaderingen. Schieving: ‘Een slapende VvE kan uitlopen in een nachtmerrie. Door met VvE Hulp risico’s te helpen voorkomen en beperken bieden we eigenaren de zekerheid van een gezonde vereniging en op de lange termijn lagere kosten.’

Pilot in Stad
Als initiatiefnemer achter de dienst, biedt Univé Noord-Nederland VvE Hulp tot en met eind 2020 allereerst aan in de stad Groningen. De provincie Groningen telt meer dan 5.700 VvE’s, waarvan bijna 5.000 in Stad. Hier heeft Univé haar klanten met een opstalverzekering – zo’n tachtig procent van haar totale Groningse portefeuille – geïnformeerd over de rechten en plichten van een VvE en de mogelijkheden voor ondersteuning door VvE Hulp. Met de nodige interesse voor de dienst hoopt Univé voldoende kennis over en bevestiging van de behoeften van VvE’s te vernemen om VvE Hulp in de toekomst landelijk aan te bieden.

Deel dit bericht