Ga naar inhoud

15 november 2021Gezondheid

Ook Beijumers weten hoe je een AED bedient

Afgelopen jaar hebben wij een aantal mooie AED-workshops (Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand) mogen organiseren in de stad. 

Voor 2021 was de wijk Beijum als laatste aan de beurt. De cursus werd op  woensdagavond 10 november 2021 gegeven in buurtcentrum het Heerdenhoes.

De buurtbewoners van de Mudaheerd hebben vorig jaar gezamenlijk met Univé een AED geregeld. Ze merkten dat er geen AED in de buurt hing en wilden dit graag alsnog realiseren. Met een AED kun je mensenlevens redden. Kijk op HartslagNu.nl waar je een AED kunt vinden.

Maar hoe moet een AED worden bediend? Dat leerden de deelnemers tijdens de training. De groep was divers met mensen die nog nooit een cursus hebben gevolgd tot mensen die graag een opfrissing wilden van een eerdere cursus.

De heren van maatwerkopleider Medch namen ons mee: wanneer gebruik je een AED? Wat is een hartstilstand en wat is hartfibrillatie? Hoe vaak komt het voor? En wat zijn signalen van hartfibrillatie? Dit zijn maar een paar vragen die deze avond zijn beantwoord.

Wij gingen in twee groepen uiteen volgend op het interactief, theoretisch gedeelte. In de kleinere groepen gingen we echt oefenen. Welke stappen onderneem je? Hoe gaat reanimatie? Door op deze manier te oefenen weet je in een echte reanimatie situatie waar je rekening mee moet houden. Zo zorg je ervoor dat je de stressvolle situatie wat beter onder controle kunt krijgen.

Na een leuke, maar ook lange avond ging iedereen met een hoofd vol informatie naar huis. De deelnemers kregen een certificaat mee, waarop ook handige tips staan en wordt aangegeven hoe te reanimeren. Het certificaat blijft een jaar geldig. Met het certificaat in de hand hopen wij dat er weer een aantal nieuwe burgerhulpverleners zich gaan aanmelden bij HartslagNu.nl.

Let op! In verband met de aangescherpte coronamaatregelen en het hoge aantal besmettingen gaan de AED-trainingen niet door. Wanneer we meer weten over een vervolg, passen we de informatie op de aanmeldpagina aan.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het Heerdenhoes op de website.

Deel dit bericht