Ga naar inhoud

28 november 2022Met elkaar

Met vereende krachten zwerfafval opruimen

‘Nee, dat is mijn blikje’, twee lachende jongemannen en een meisje gehuld in een hesje en een grijpstok gaan een duel aan om een platgereden blikje op het parkeerterrein bij winkelcentrum Vinkhuizen.

Het zijn studenten van Navigators Studentenvereniging Groningen die op zaterdag 26 november 2022 met een ploeg van zo’n zeventien jonge mensen, aangevuld met een drietal wijkbewoners, zwerfafval aan het opruimen zijn. Wie het winkelcentrum Vinkhuizen kent, weet dat je dat elke dag wel drie keer kunt doen, maar alle beetjes helpen.

‘We zijn met zwerfafvalacties begonnen toen één van onze leden in Leek als idee inbracht om bij het winkelcentrum daar op te ruimen. Ook in Leek lag er altijd veel zwerfvuil’, vertelt Rudolf Doornkamp, ‘Sindsdien hebben we dat groter uitgerold. Het blijkt dat mensen graag hun handen uit de mouwen steken’.

De spil in deze actie is Lüdwig Trieling die al jaren acties in Vinkhuizen opzet. Via het WIJ-team werd hij benaderd door Arne Bosma van Stichting Stadshelden. ‘We zijn een jongerennetwerk’, vertelt Arne, ‘jonge mensen zijn best betrokken bij hun omgeving. Ik wilde graag nog een opruimactie doen en WIJ verwees me naar Lüdwig. Stadshelden heeft weer goede contacten met verschillende studentenverenigingen waaronder de Navigators. Omdat de Navigators een activiteitenweekend hadden, waarin ze ook altijd wat nuttigs voor de samenleving willen doen, kwam dat mooi samen. Bovendien wonen er heel veel studenten in Vinkhuizen’.

De nijvere studenten gingen nog met Sinterklaas op de foto die toevallig ook bij het winkelcentrum bezig was. Zelfs Lüdwig, die zich altijd wat bescheiden opstelt, mocht even op audiëntie bij de goedheiligman. Daarna werd er weer hard gewerkt aan een schoner Vinkhuizen om aan het eind van de middag bij te komen met een kopje soep.

Van 14.00 tot 17.00 uur zijn ze met z'n allen hard aan het werk geweest met het opruimen van zwerfafval. Dit resulteerde in tien  volle vuilniszakken die ze nog naar een container achter de Albert Heijn hebben gebracht.

Met heel veel dank aan Janny Wassens van het Wijkoverleg Vinkhuizen die haar voor- en achtertuin ter beschikking heeft gesteld aan de harde werkers om te kunnen pauzeren.

De opruimactie is een initiatief van jongerennetwerk Stadshelden Groningen, Lüdwig Trieling van Stichting Aaltied Goud(vink) en Univé. In dit geval is de actie een soort tegenprestatie. Univé ondersteunt graag buurtprojecten met geld, maar wil ook iets terug zien. Een opruimactie is dan een mooi middel, waar iedereen wat aan heeft.

Deel dit bericht