Ga naar inhoud

8 november 2021Gezondheid

Leerzame AED-cursus in Korrewegwijk

In Groningen vond donderdagavond 4 november 2021 een AED-cursus (Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand) plaats.

De workshop werd gegeven in buurthuis Floreshuis in de Korrewegwijk om een kleine bijdrage te leveren aan het aantal burgerhulpverleners.

Het was een leerzame avond met een enthousiaste groep deelnemers. We kregen eerst uitleg over wanneer een AED echt werkt. De AED is bedoeld voor een hartritmestoornis (hartfibrillatie), niet voor een hartstilstand. Gelukkig komt een hartstilstand ook minder vaak voor op straat dan wij denken.

Na uitleg over wanneer je een AED moet inschakelen hebben wij het gehad over wat je moet doen; zorg voor een veilige omgeving, als de persoon niet reageert bel je 112 voor hulp. 112 zet het burgerhulpverleningssysteem in en kan jou door de reanimatie loodsen. Zolang de AED er nog niet is pas je dertig maal hartmassage toe en daarna  beadem je twee maal. Dit blijf je herhalen zolang de AED nog niet is bevestigd op de persoon of dat je wordt afgelost door het ambulancepersoneel.

Na de theorie gingen wij in kleinere groepen uiteen om te oefenen. Iedereen deed enthousiast mee. Na afronding van deze workshop kregen de deelnemers een certificaat en kun je je aanmelden als burgerhulpverlener.

Deze workshop is een vervolg op een andere actie. Buurtbewoners van de Celebesstraat wilden graag een AED bij hun in de buurt. Hiervoor is geld ingezameld en de AED is toen gerealiseerd. Natuurlijk is het dan handig om te weten wat je moet doen in een noodsituatie.

Buurt-AED
Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kan redden.

Univé en een hartveilig Nederland
Om te kunnen spreken van landelijke dekking zijn er in Nederland nog zo’n vijfduizend AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan.

Daarom heeft Univé Noord-Nederland haar vijftien winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED. Daarnaast ondersteunen we lokale initiatieven voor buurt-AED’s en bieden we in samenwerking met lokale EHBO-verenigingen gratis AED-workshops aan voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers.

In november en december dit jaar (2021) worden nog vier cursussen in onze regio georganiseerd. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Deel dit bericht