Ga naar inhoud

4 juli 2022Wonen

Ledenoverleg inbraakpreventie: spreek onbekenden in buurt aan

Een veilig huis, dat was het centrale thema van onze ledenavond op 20 juni 2022.

Meer dan 34 leden waren op onze uitnodiging afgekomen om het in een huiselijke zaal in het Best Wester Hotel te hebben over hoe je een inbraak kunt voorkomen. En ook om te luisteren naar de verhalen en tips van onze hoofdspreker ex-inbreker Evert.

De avond werd afgetrapt door Cor Zonneveld. Hij vertelde over het belang van deze ledenavonden, waarom Univé een coöperatie wil zijn en waarom preventie zo belangrijk is. Univé kan haar leden helpen, van preventiediensten tot rookmelders tot onze Veilige buurt-app. De tips werden ter harte genomen en van enkele leden kregen wij de reactie dat ze meteen hun rookmelders in huis goed gingen regelen.

Hierna nam Evert het woord. Hij vertelde over zijn geschiedenis, hoe hij in de criminaliteit is gerold. En ook hoe hij hier weer uit is gekomen. Inmiddels houdt hij lezingen door het hele land om mensen bewust te maken over inbraakrisico's. Want wij kunnen al veel doen door zelf scherp te zijn op onze eigen handelingen, zoals wat wij buiten laten rondslingeren en waar wij onze sleutels ophangen.

De kern van het verhaal van Evert was: saamhorigheid. Iets dat wij zelf ook heel belangrijk vinden en ook uitstralen naar de buitenwereld. Let goed op elkaar. Geef door aan buren dat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En spreek onbekende mensen in de buurt aan. Dit kan al met een simpel ‘Hoi’. Inbrekers houden er niet van dat zij worden opgemerkt.

Rudolf Doornkamp sloot de avond af. Hij ging met de leden in gesprek over wat wij kunnen doen om onze buurt veiliger te maken. Er kwamen mooie reacties uit de zaal. De meeste antwoorden gingen over dat wij meer saamhorigheid moeten tonen. Maar hoe dat te doen? Dat blijft lastig. Verder waren er ook initiatieven om te kijken of wij deze avond bij buurtverenigingen in de stad kunnen houden.

Onze leden hebben de tips van Evert zeker ter harte aangenomen. Ze liepen met een goed gevoel naar buiten, ondanks de soms enge verhalen. Als wij samen goed letten op elkaar en op onze buurt, schrikt dit de inbrekers al heel erg af.

Univé’s Ledenavonden

Univé Noord-Nederland maken we samen. Daarom organiseren we ieder jaar verschillende ledenavonden. Dat doen we lokaal, zodat we met inwoners, ondernemers en collega’s uit een gebied kunnen praten over actuele onderwerpen. Tijdens een ledenavond staat altijd één thema centraal waarover we je op een leuke manier informeren. Ook horen we natuurlijk graag hoe jij over bepaalde zaken denkt.

Deel dit bericht