Ga naar inhoud

11 mei 2020Supporter van Sport

Je voetbalt voor het publiek

Martin Drent (31-03-1970) is oud-voetballer van FC Groningen, BV Veendam en Emmen. Hij speelde vooral als spits en schonk in 2004 de overwinning aan FC Groningen door 2 memorabele goals tegen Feyenoord.

Hij was een ware cultheld onder de FC Groningen-supporters. Tegenwoordig is Drent trainer bij eersteklasser v.v. GOMOS in Norg, verzorgt hij meerdere trainingen in de week en is hij betrokken bij RTV Noord. Martin is een enthousiaste trainer en door zijn periodisering in zijn trainingen, goede observatie van spelers en speelwijze kan hij een team succesvol maken.

Zelf loop ik twee keer in de week hard. Zo’n 7.7 km per keer in mijn woonplaats Emmen. Want ik loop eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Even heerlijk genieten van mijn omgeving. Ik loop het liefst lekker zonder buiten adem te raken en loop 7.7 km in ongeveer 42-45 minuten per keer. Door middel van het hardlopen wil ik graag mijn conditie behouden en fit blijven. Ik zie mezelf als voorbeeld voor de spelers en qua conditie wil ik daar het liefst niet voor onder doen.

De gezamenlijke trainingen bij v.v. Gomos liggen nu stil. Ik mis het erg. In de tijd die ik nog over heb ga ik vaker een rondje hardlopen. Nog steeds heerlijk genietend van het vaste rondje. De voetballers van v.v. Gomos krijgen op dit moment een online schema om de voetbalconditie goed te houden. Het is lastig om als trainer in deze tijd de spelersgroep gemotiveerd te houden. Ik heb contact met de spelersgroep door middels van een groepswhatsapp en ik geef ze mijn trainersadviezen voor nu mee, sta open voor vragen en suggesties in de groep. We hopen dat we over niet al te lange tijd weer gezamenlijk de draad op kunnen pakken.

De trainingen die ik nu voorschrijf bestaan veelal uit voetbalsprints. Afwisselend met veel en weinig rust tussendoor. Wel met inachtneming van de adviezen van het SMA. Wanneer een lichaam zwaar wordt belast verzwakt het immuunsysteem en word je vatbaarder voor virussen. Met het Coronavirus in de lucht kan extreme inspanning – intervaltraining het beste vermeden worden. Lichte activiteit heeft een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem. Ook stimuleer ik ze om de conditie te behouden door te blijven hardlopen. Ik gebruik veelal het Periodisering programma van Verheijen. Hierin train je gericht in een bepaalde periode om daarna met minder trainingsimpuls boven het niveau uit te komen. Oftewel supercompensatie creëren.

De toekomst van het voetbal
Zelf heb ik het gevoel dat over niet al te lange tijd, toch wel een aantal maanden duurt voordat er weer gevoetbald gaat worden. Natuurlijk hoop je dat we snel de dagelijkse draad weer op kunnen pakken. Maar ik heb er een hard hoofd in.  Ook het spelen met publiek waarschijnlijk geruime tijd duren. Mijn mening is dat een voetbalwedstrijd zonder publiek geen echte voetbalwedstrijd is. De sfeer ontbreekt. Voor mij hoeven er geen voetbalwedstrijden zonder publiek gespeeld te worden.

Deel dit bericht