Ga naar inhoud

19 april 2022Supporter van Sport

Hardlopen werkt als een medicijn voor Marie-José

Niet alleen loopt ze, ondanks haar fibromyalgie (aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn), drie keer per week hard ook beheert ze samen met haar man Koos twee webshops met hardloopkleding.

En heeft ze een blog over hardlopen. Marie-José Speelman (58) uit Hoogezand is dan ook gerust een hardloopfanaat te noemen.

“Als ik niet hardloop, voel ik mij slechter”, begint Marie-José te vertellen. “Mijn lichaam heeft het nodig, ook al doet het altijd pijn. Als ik niet loop gaan mijn spieren echt vragen om beweging, anders worden ze stijf. Hardlopen is eigenlijk een soort van medicatie.” In 2007 begon de planner bij het Martini Ziekenhuis in Groningen met ‘Hardlopen met Evy’ , nu doet ze in het pinksterweekend (4 tot en met 6 juni) voor de derde keer mee aan de Roparun.

Roparun: geld inzamelen voor inloophuizen voor kankerpatiënten
De Roparun is een non-stop estafetteloop. Team 61 van het Martini Ziekenhuis zamelt geld in voor inloophuizen voor kankerpatiënten en hun dierbaren. De route brengt de medewerkers van het ziekenhuis vanaf vliegveld Twente naar Bourtange en via Emmen en Ede naar Rotterdam. Het team bestaat uit acht lopers, verdeeld over twee loopteams. Ieder team loopt vijf uur om vervolgens vijf uur te kunnen rusten. De lopers wisselen elkaar om de zoveel kilometer af. Naast lopers bestaan de teams uit onder meer fietsers, navigators, verzorgers en chauffeurs.

“Het is zo mooi om te doen. Vooral de nachten zijn erg bijzonder. Het is stil en je bent alleen met je fietser en het team. Daarnaast is het dankbaar omdat je tegelijk wat kunt doen voor heel mooie initiatieven”, legt Marie-José uit.

Het hele jaar door kerstmuziek
De kans dat ze ook tijdens het lopen van de Roparun kerstmuziek op heeft is groot. “Ja, ik luister als ik train graag naar kerstmuziek”, bekent ze lachend. “Het heeft een goed ritme en is vrolijk. Al vallen de mussen van het dak, ik luister nog naar ’All I want for Christmas’.”

Op haar persoonlijke blog op Instagram deelt ze haar ervaringen. Daarnaast blogt ze regelmatig op de twee webshops die ze samen met haar man Koos heeft: Runningmood en Hiphardlopen. Via de webshops verkopen ze hardloopkleding van goede kwaliteit. “Ik houd niet van standaard zwart en ook niet van doorschijnend, dus het is vooral vrolijk. Ook proberen we te gaan voor zo duurzaam mogelijke merken.” Een baan in het ziekenhuis en twee webshops, het zorgt voor een druk leven. Maar dat vindt ze ook wel zo lekker. “Het is allemaal zo leuk. Dat geeft ontzettend veel energie. Ik probeer van iedere 24 uur in een dag 48 te maken.”

Team steunen?
Wil je net als Univé Noord-Nederland het team steunen en daarmee helpen met het inzamelen van geld voor inloophuizen voor kankerpatiënten? Doneren kan via deze link.

Uit handen van Ria Lasker team Roparun ontving Erika Broekema een shirt en startnummers als dank voor de sponsoring van het team

Deel dit bericht