Ga naar inhoud

9 juni 2020Gezondheid

Energie opdoen en jezelf sterker maken

Lammert Huitema (Groningen 19 juni 1961) is een Nederlands voormalig schaatser en wielrenner. Hij werd drie keer Nederlands kampioen op kunstijs (1993, 1994, 1996) en in 1994 tevens op natuurijs op de marathon.

In 1997 voegde hij hier het ONK marathon op natuurijs, verreden in Oostenrijk op de Plansee bij Reutte, aan toe. In 1995 won hij de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

Nu is juist de tijd om er achter te komen dat er zoveel meer is dan een warme en klamme sportschool waar je moet wachten totdat je aan de beurt bent. Maar zorg ook voor goede rust. Pak de noodzakelijke slaap die je nodig hebt. Want alleen als je goed slaapt bouw je weer genoeg energie op voor je dagelijkse portie beweging. Slaap zorgt voor allerlei herstel processen in het lichaam waarmee je actief je weerstand tegen virussen een boost geeft.
Kortom; trek je wandelschoenen of hardloopschoenen aan. Of stap op je fiets en vergeet even alle dagelijkse zorgen rondom het Coronavirus. Sporten in de buitenlucht is je mindset resetten. Energie opdoen en jezelf sterker maken. Doe ook mee aan de Corona fit Challenge!

Is mijn leven veranderd na de intrede van Covid-19? Nee, niet veel denk ik in eerste instantie. Maar na iets langer nadenken zijn er toch wel wat veranderingen in vergelijking met mijn pre-Corona leven.

Ik ga elke week op bezoek bij mijn moeder van 78 jaar. Maar dat die ik nu niet meer. Ze behoort tot de risicogroep en dan kun je beter even een paar weken overslaan. Dat vind ze natuurlijk niet leuk, maar ze begrijpt het wel. Op mijn werk (cipier in een gevangenis in Veenhuizen) en thuis was ik zeker 20 keer mijn handen. Deed ik eerder nooit. Elk weekend sport (vooral wielrennen) kijken kan ook niet meer. En herhalingen van races van jaren geleden kunnen mij niet bekoren. Dus sport kijken is voorlopig finito. En nu zijn de OS ook nog van de baan!

Gelukkig kan ik zelf nog wel sporten. Niet in de sportschool want dat vind ik helemaal niets. Ik trek er zo'n 4 keer per week op uit met de racefiets of mountainbike. Bijna altijd alleen, dus niet met een groep. Zo kan ik mijn eigen tijd, mijn eigen route en mijn eigen tempo bepalen. Meestal ben ik na 2 uur trainen weer terug. Ik probeer een keer of 5 per training een stukje maximaal te fietsen om zo even hoog in de hartslag te komen. Ook heb ik thuis een fitnessmatje waarop ik twee keer per week wat oefeningen doe. Dus ook ik doe aan thuissporten om fit te blijven.

Een voorbeeld: ga op de mat zitten met opgetrokken knieën, schouders op de grond. Schuif nu je handen naar je hakken (hierdoor moet je je bovenlichaam oprichten), raak je hakken aan en schuif je handen weer terug. Doe dit 10 keer. Rust even 30 seconden. Dan raak je weer 10 keer je hakken aan en rust 30 seconden. Herhaal deze serie (10 x hakken raken, 30 seconden rust) 10 keer.

Dus mensen, blijf lekker sporten! Ook thuis is dat goed mogelijk! Je blijft er fit bij en je blijft elk virus de baas!

Deel dit bericht