12 juli 2021Ondernemen
Van gemeentehuis naar gemeenschapshuis
Al bijna dertig jaar woont ze met veel plezier in het prachtige voormalige gemeentehuis van Stedum. Nu wil Maya Holsink dat gemeentehuis omtoveren tot een gemeenschapshuis voor de regio.
Met onder meer een luistersalon waar ruimte is om te praten en vooral te luisteren naar elkaars verhalen.
“Ik wil de ratrace waarin we allemaal beland lijken te zijn doorbreken, weer verbindingen leggen in de geïndividualiseerde maatschappij waarin het ieder voor zich lijkt te zijn”, legt Maya Holsink uit. De inwoonster van Stedum en jeugdstrafrechter is gedeeltelijk vervroegd met pensioen gegaan en wil de vrijgekomen tijd gebruiken om het naoberschap terug te brengen. “Verbindingen lijken zoek te zijn geraakt. Heb je een probleem, dan moet je het vooral zelf oplossen.”
Volgens Maya ligt de oplossing in terug naar de regionale schaal, meer samenwerking en het delen van elkaars talenten. “Dat draagt ook weer bij aan de oplossing van het grote probleem van de uitputting van de aarde waar we als mondiale samenleving in verzeild zijn geraakt.” Ook daar ligt Maya’s passie, zo werkte ze onder meer jaren voor de milieubeweging.
Luisteren vanuit het hart
Maya wil het anders doen en begon daarom vorig jaar haar bedrijf De Minstreel, een verwijzing naar de rondtrekkende verhalenvertellers in de middeleeuwen. “Alleen gebeurt alles bij mij op één locatie, namelijk in mijn huis”, lacht ze. Daar organiseert ze - buiten de zomerperiode om - luisteravonden waarop mensen samenkomen en elkaar verhalen vertellen. In de luistersalon op zolder of buiten bij het kampvuur. “Tijdens zo’n avond staat luisteren vanuit het hart centraal. Want iedereen verdient het om gehoord te worden”, licht ze toe. “Daarom mag wie vertelt ook bepalen hoe de anderen luisteren. Wil iemand dat er vragen gesteld worden, een advies of een discussie of wil iemand alleen maar zijn of haar verhaal kwijt. En dat verhaal mag echt overal over gaan.”
Verzoening
Daarnaast helpt Maya mensen individueel. Ze richt zich daarbij op mensen die in het bestuurlijk-juridisch spectrum zijn vastgelopen. “Zo kan ik mijn kennis en ervaring inzetten. Ik ben geen mediator en het gaat ook niet om wie gelijk heeft, het gaat om het verzoenen met de positie waarin je zit. Dat mensen hun situatie anders gaan zien en ervaren en niet blijven hangen.” Ook wil ze faciliterend zijn voor sprekers die bijvoorbeeld cursussen en workshops geven op het gebied van zingeving. Zij mogen tegen een onkostenvergoeding gebruikmaken van de luistersalon op zolder en van haar tuin.
Gebiedscoöperatie
Ze zit vol plannen. Voor De Minstreel én voor de regio. Daarom is ze ook betrokken bij de totstandkoming voor de Gebiedscoöperatie Eemsdelta, waarvoor ze zich inzet voor lokale circulariteit op het gebied van voedselvoorziening en energie en sociale cohesie. “Met name voor jongeren die verstrikt zijn in de digitale sociale wereld. Het kampvuur bij de scouting in Stedum – waar ik als vrijwilliger actief ben – is daarvoor beschikbaar. Ik wil een bijdrage leveren in het welzijn van mensen”, legt ze uit. En dat is precies de goede samenvatting.
Deel dit bericht