Ga naar inhoud

27 mei 2021Met elkaar

Jacobikerk weer stralend middelpunt

De toren en het schip van de Jacobikerk in Uithuizen staan weer in de spotlights.

Het is het mooie resultaat van een samenwerking tussen plaatselijke ondernemers, de Protestantse Kerk Nederland, de stichting Groninger Week en Univé Noord-Nederland.

De kerk opnieuw in het licht plaatsen: het was een wens van veel inwoners van Uithuizen. Zo ook van Harrie Hoek, onder meer voorzitter van Stichting Museum Menkemaborg. Zo’n twintig jaar geleden werden al spotjes geplaatst die jarenlang de kerk verlichtten. Door technische problemen hield dit helaas op. “We hadden al jaren het plan om de verlichting te herstellen. De kerk staat echt midden in het dorp. Verlichting geeft sfeer en blijheid”, vertelt de projectcoördinator. “De komst van Univé heeft het proces enorm versneld.”

Mooi centraal punt
Dat komt mede door Daniël Mihl, inwoner van Uithuizen en medewerker van de centrale organisatie van Univé. “Ik had het samen met Rudolf Doornkamp van Univé Noord-Nederland over lokale activiteiten die bij onze coöperatie passen”, legt hij uit. “Univé was wel actief in de regio, maar in Uithuizen minder zichtbaar. Dat kon anders vonden we. We wilden daarom iets doen voor de gemeenschap en verschillende partijen met elkaar verbinden. De kerk staat op een mooi centraal punt en naast de oude Univé-winkel.”

Zo kwam het tot gesprekken met onder meer de handelsvereniging, de PKN, de plaatselijke Albert Heijn, Stichting Groninger Week, Sietsema Aannemersbedrijf en Technisch Expert Jansen. Samen met deze partijen werden de plannen verder uitgewerkt én gerealiseerd. Zo is in mei de verlichting van het kerkgedeelte aangepakt. Dit kon mede gebeuren dankzij financiële steun uit het dorpsbudget van de gemeente Het Hogeland.

Historische wandeltocht
Dat de toren en de rest van de kerk nu weer verlicht zijn, betekent echter niet dat er geen plannen meer over zijn. Zo wil Harrie graag de kerk en de Menkemaborg meer bij elkaar betrekken. “De kerk is door financiële steun van de borgfamilie in de 18de eeuw gerestaureerd en in de staat van nu gebracht”, licht hij toe. “Dat zie je terug in de rouwborden van de familie Menkema en bijvoorbeeld in het prachtige houtsnijwerk van Jan de Rijk in de kerk en in de borg. Eigenlijk horen de kerk en de Menkemaborg bij elkaar, maar bijna niemand staat daar bij stil. Daarom willen we daar meer mee doen. Denk aan een historische wandeltocht door Uithuizen, ook langs de in originele staat teruggebrachte haven.”

Vooralsnog genieten ze van het mooie resultaat. “Vanaf welke kant je nu ook naar Uithuizen rijdt, je ziet de verlichte toren”, zegt Daniël. “Dat is hartstikke mooi. De kerk was vroeger het middelpunt van het dorp en is dat nu weer.”

Meer weten over de historie van de kerk en de link met de Menkemaborg? Lees dan hier verder.

Deel dit bericht