Ga naar inhoud

5 maart 2021Met elkaar

Eén steen zorgt voor tien blije gezichten

Inwoners van Winsum kunnen er bijna niet omheen. Door het hele dorp zijn vrolijk gekleurde steentjes verstopt.

Deze Happy Stones liggen er dankzij een initiatief van onder meer Winsumer Jan Bijsterveld en zijn partner Janny Timmer: “Het is zo simpel, maar het doet zoveel goeds.”

Happy Stones zijn beschilderde steentjes. Ze zijn door iemand beschilderd en/of neergelegd om de vinder blij te maken. De vinder mag de steen houden of hem weer – ergens anders – neerleggen. Jan, zijn partner Janny en dorpsgenoot Arlette Blok ontdekten de Happy Stones tijdens een vakantie op Terschelling. Daar raakten ze naar eigen zeggen verslaafd aan de ‘bliede staintjes’.

Weer thuis besloten Jan, Janny en Arlette de Facebookgroep ‘Happy Stones Winsum’ op te richten. Want de leuke ervaring die zij hadden gehad op Terschelling, gunden ze anderen ook. In de Facebookgroep zijn hints te vinden over verstopplekken en berichten van mensen die stenen hebben gevonden of gemaakt. Nog iedere dag komen er nieuwe leden bij. Ook Bedum heeft nu een eigen Facebookgroep – opgericht door Jan zijn nicht Hanneke Hoeksema-Schaap - en op verschillende andere plekken in het Noorden zijn steeds meer Happy Stones te vinden.

Groot succes
Dat de actie zo’n groot succes is, doet Jan en Janny veel. “Het succes overkomt ons, maar maakt ons ook heel blij. Dan hoor je buiten de vreugde van iemand die een steen heeft gevonden of zie je iemand met de armen in de lucht staan. Dat is zo mooi. Wat wil je nou nog meer?”, vertelt het stel. “We zien mensen ook veel meer buiten wandelen, ook kinderen. Laatst kwamen we een echtpaar uit Baflo tegen. Ze gingen regelmatig wandelen, maar hun dochter wilde nooit mee. Nu wel.”

“We hadden niet verwacht dat het zo zou lopen. Het is bijna een bedrijf geworden”, zegt Jan. Met als gevolg dat hij soms zelfs midden in de nacht nog steentjes zit te herstellen of te lakken. “Maar dat doe ik met plezier”, lacht hij. “Het is leuk om creatief bezig te zijn, wetende dat je iemand anders blij maakt.”

Facebookbericht van 97-jarige
Heel Winsum doet mee. Van jong tot oud. Niet alleen heeft de 79-jarige buurvrouw van het stel al heel wat steentjes beschilderd, ook in het verzorgingstehuis en de bijbehorende aanleunwoningen zijn de Happy Stones populair. “Ik kreeg op Facebook een bericht van een 97-jarige vrouw. Ze vroeg of wij ook stenen bij hen in de buurt verstoppen”, vertelt Jan vrolijk.
Het is één van de redenen dat de geschilderde steentjes niet alleen verstopt, maar ook uitgedeeld worden bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en de brandweerpost. “Juist de kleine dingen doen het. Eén steen zorgt voor minstens tien blije gezichten.”

Ook Happy Stones maken?
Wil je ook Happy Stones maken? Steentjes kun je vinden in de natuur of kopen bij een tuincentrum in de buurt. Verder heb je acrylverf nodig (stiften of verf), een kwastje en lak. En dan kun je aan de slag!

Happy Stones Winsum en Bedum ontvingen van Univé Noord-Nederland een geldbedrag waarmee de initiatiefnemers stenen en lak kunnen aanschaffen. De lak verdelen ze over kleine jampotjes, die mensen met een smalle beurs bij Jan en Janny kunnen ophalen. “Lak is belangrijk, omdat anders je verf gaat lekken of je mooie kunstwerk zo weg is. Door de steun van Univé Noord-Nederland kunnen we nog meer mensen blij maken.”


Deel dit bericht