Ga naar inhoud

28 februari 2019Ondernemen

Duurzame oplossingen in de praktijk

Donderdag 31 januari 2019 zijn Jacqueline en Rika van Univé Bedum mee geweest met een excursie van Vrouw en Veehouderij uit Drenthe.

’s Ochtends werden we welkom geheten op het melkveebedrijf van de familie Elzinga te Onderdendam. De familie Elzinga heeft 2 windmolens van EAZ uit Hoogezand op hun bedrijf staan voor het opwekken van alle stroom die de familie nodig heeft.

Een medewerker van EAZ windmolens te Hoogezand vertelde over het ontstaan van het  bedrijf in het Groningse dorpje Overschild met de missie om het platteland zelfvoorzienend te maken. Voor een duurzame energievoorziening hebben we niet genoeg aan alleen zonnepanelen. Dit komt omdat de zon alleen overdag en vooral in de zomer schijnt. De wind waait ook ‘s nachts en in de winter. Daarom is de combinatie van wind en zon in het windrijke Groningen zo kansrijk

Daarna werd het productieproces van de windmolens uitgelegd en hebben we de twee windmolens met bijbehorende technische kast bekeken.  

De heer Elzinga gaf hierop volgend een rondleiding op zijn bedrijf. Hier worden 170 koeien gemolken en zijn er 130 stuks jongvee die allen van april tot oktober buiten lopen. Daarnaast zijn de ligboxenstallen voorzien zijn van flexibele boxen en een lichtdoorlatend dak waardoor de koeien veel daglicht krijgen.

Naast het verzorgen van de koeien zet de familie zich ook in voor de weidevogels, door het gras pas later te maaien zodat de vogels meer ruimte hebben om hun jongen groot te brengen.

Na een heerlijke lunch zijn we vertrokken naar ECOstyle te Oosterwolde. De missie van ECOstyle staat al meer dan 50 jaar stevig: samen de natuurlijke balans van plant en dier herstellen en behouden, om de wereld beter door te geven aan de volgende generatie. Alle producten zijn gebaseerd op de slimheid van de natuur: werkzame stoffen of natuurlijke processen. Ook hier kregen we een presentatie en rondleiding.

Al met al een geslaagde dag, waar onderling onder de deelnemers niet alleen gezelligheid maar ook ervaringen deelden op het gebied van duurzaamheid.

Deel dit bericht