Ga naar inhoud

23 juni 2022Gezondheid

AED voor reddingsboot Gebroeders Luden

De Gebroeders Luden is een varend monument. De reddingsboot is in 40 dienstjaren 896 keer uitgerukt en heeft 967 mensen gered.

Na een uitstapje naar IJsland is de boot sinds 2006 terug in de haven van Lauwersoog. Een stichting en vele vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor het in de vaart houden van Gebroeders Luden. Hoog tijd dus om iets terug te doen!

De vrijwilligers zorgen ervoor dat de boot tussen 1 mei en 31 oktober nog zo’n twee keer per week uitvaart. Iedere tocht kunnen er maximaal twaalf passagiers mee. Naast de rondvaarten, wordt er vanaf de boot ook regelmatig as uitgestrooid.

AED aan boord
Omdat veiligheid op de boot centraal staat, hebben we in samenwerking met MEDCH Consultancy & Education een AED gedoneerd. “We zijn een ledenvereniging en regionaal betrokken”, legt medewerker Gerhard Zwerver uit. “Dat laten we graag zien door de Gebroeders Luden en de vrijwilligers te ondersteunen.”

Op naar een hartveilige regio
Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Deel dit bericht