13 april 2021Ondernemen
We hebben straks zorgeloos zonnepanelen op het dak liggen
René Ungersma uit Winsum is binnenkort de eerste agrariër in Noord-Nederland die een asbestvrij dak heeft met zonnepanelen dankzij een bijzondere samenwerking met Coöperatie Univé.
Waarom koos René hiervoor en hoe heeft hij het traject ervaren?
“We boeren hier nu zo’n 50 tot 60 jaar. Mijn opa is hier al begonnen. We hebben een veehouderij met 700 schapen, voor de hobby een paar koeien en doen veel landwerk bij collega boeren. Je bent alle dagen hard aan het werk.Dan is het belangrijk dat je er ook plezier in hebt. En dat heb ik. Dan kom ik ’s avonds binnen met het idee van ik heb dit en dit gedaan en daarvan heb ik genoten.
Op onze schuren liggen asbestdaken. Dat was vroeger heel gebruikelijke omdat het brandwerend is en goed isoleert. Vandaag weten we dat het zeer ongezond kan zijn voor mens en milieu.
Die daken gaan er nu vanaf. We zijn al enige jaren bezig met het uitzoeken wat het voordeligste is. Toen kwam Univé als partij en hun project Duurzame Zekerheid voorbij. Het mooie aan dit systeem is dat je als agrariër geen risico loopt. De zonnepanelen zijn van Univé. Is er schade? Dan is ook dat het probleem van Univé. Daarnaast regelt zij alles. Dat is ook fijn. We hebben eigenlijk zorgeloos zonnepanelen op het dak liggen.
Een professionele asbestsaneerder haalt het asbest eraf en op het nieuwe dak komen zonnepanelen. Vervanging was ook wel nodig. Het dak werd steeds minder en het asbest steeds slechter. Je wilt niet dat die platen een keer van het dak vallen. En qua regelgeving en verzekeringstechnisch is het ook verstandig om dit te doen. Als je dak er bijvoorbeeld vanaf waait, krijg je een nieuw dak niet vergoed.
Je moet toch een keer aan vernieuwing denken en met de tijd meegaan. Je kunt het wel voor je uitschuiven, maar uiteindelijk moet je toch. Veel boeren willen hun asbestdak wel vervangen, maar normaal heb je dan te maken met een dikke kostenpost. Als je kiest voor Duurzame Zekerheid en het een beetje simpel houdt, zou je het met gesloten portemonnee kunnen doen. En dan heb je een nieuw dak én zonnepanelen.
Als agrariër probeer je toch de boel netjes te houden. Wanneer je er een bende van maakt en één van de kinderen neemt later de boel over, komt die voor de kosten te staan. Het moet immers uiteindelijk toch gebeuren. Het is niet zo dat ze het bedrijf over moeten nemen, maar met dat gevoel ben je er wel mee bezig. Ik heb vijf kinderen. Ze helpen allemaal mee. Hartstikke gezellig en leuk. We zijn met de schapen begonnen. Eén van mijn zoons is gek van schapen. Dat maakt het leuk om erin verder te gaan. Inmiddels hebben we er nu 700. Als hij er geen gevoel voor had gehad, hadden we misschien nu niet zoveel schapen rondlopen.
Je hoort vaak mensen zeggen dat een boer niet met duurzaamheid bezig is. Maar ik vind van wel. Boeren zijn daar heel goed mee bezig. Veel boeren passen hun stallen aan of hun energieverbruik. Ook zie je veel windmolentjes bij boerderijen staan. Uiteindelijk merk je het ook in je portemonnee.
Zoals het nu is vind ik dat alles verouderd is en loop ik soms geërgerd over het erf heen. Dan vind ik dat de gebouwen er niet uitzien. Ik denk dat ik straks zeg van: zo wat staan hier mooie gebouwen. Dat je dan weer helemaal trots kunt zijn op wat je hebt staan.”
Met Duurzame Zekerheid helpt Univé agrariërs met het kosteloos vervangen van hun asbestdaken. Op de nieuwe daken komen zonnepanelen waarmee 100 procent duurzame energie wordt opgewekt.
Deze groene energie kunnen Univé-leden weer voor een eerlijke prijs in huis halen. Zodra de kosten van de asbestsanering zo zijn terugverdiend, deelt ook de agrariër mee in de opbrengsten.
En ondertussen dragen we bij aan het leef- en verzekerbaar houden van het platteland voor iedereen.
Deel dit bericht