Ga naar inhoud

30 november 2020Met elkaar

Voor iedereen een fijne decembermaand

Nog altijd leven veel gezinnen in armoede. Tijdens de feestdagen kan dat extra moeilijk zijn. Daarom zorgt de Sociale Winkel in Assen ervoor dat verschillende Asser gezinnen juist in de dure decembermaand iets extra’s krijgen.

Univé-medewerkster Tirza Klaver vond dit jaarlijkse initiatief zo mooi, dat ze wederom besloot een actie op touw te zetten. Vorig jaar zorgde Klaver er al voor dat kinderen in Assen via de Sociale Winkel knutselspullen, leesboekjes en speelgoed kregen om zich tijdens de coronatijd mee te vermaken. Later bezocht ze de Sociale Winkel en kreeg ze van coördinator Tirza Engberts een rondleiding. “We zijn naamgenootjes, dat schept natuurlijk een band”, lacht Klaver. “Ze doen fantastisch werk en alle vrijwilligers zijn zo bevlogen. Daarom heb ik gebeld en gevraagd hoe we nu konden helpen.”

Dat bleek met drogisterijartikelen, zoals deodorant, shampoo en douchespullen. “Zo kwam ook menstruatiearmoede aan bod”, vertelt Klaver. Dat betekent dat een meisje of vrouw niet iedere maand kan beschikken over fatsoenlijke producten tijdens haar menstruatie. “Tirza vertelde me schrijnende verhalen over kinderen die niet naar school kunnen of durven. Het zorgt niet alleen voor onnodig verzuim, maar ook voor schaamte.”

Plan International deed onderzoek naar menstruatiearmoede in Nederland. De ontwikkelingsorganisatie vroeg duizend meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar naar hun ervaringen. Bijna negen procent van hen gaf aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan menstruatieproducten te duur te vinden. Dat ziet Engberts ook. “Alleen in Assen leven al zo’n 2000 gezinnen in armoede. Dat zijn heel wat vrouwen en pubermeisjes.”

Deel dit bericht