Ga naar inhoud

17 februari 2022Supporter van Sport

Vier het einde van je revalidatie

Opgeven? Dat komt niet in het woordenboek van Sebastiaan Nieuwenhuis (40) uit Assen voor.

Na geboren te zijn met een open rug en een zware hernia in 2017, doet hij in juni voor de tweede keer mee met de HandbikeBattle in Oostenrijk, een klimwedstrijd met een lengte van 20 kilometer en bijna 1000 hoogtemeters.

Sebastiaan Nieuwenhuis is geboren met spina bifida, oftewel een open rug. “Ik noem het een lichamelijke uitdaging en zeker geen beperking. Ik doe hoogstens dingen anders.” Het weerhield hem ook niet van fanatieke sportsessies. “Ik sportte wel vijf keer in de week, veelal CrossFit. Tot ik in 2017 een hernia kreeg.”

Intensief revalidatietraject
Die hernia was zo heftig dat een intensief revalidatietraject bij UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in Haren volgde. “Het was een extra tik voor mijn rug, die toch al niet te best was. Mijn evenwicht en stabiliteit was al verminderd en lopen was altijd al lastig, maar nu loop ik met spalken.”

Zijn fysiotherapeut bij UMCG Beatrixoord wees hem op handbiken. “Ik wilde weer net zo fit worden als ik was. Ik dacht meteen: dit is wat voor mij. Die snelheid, de vrijheid die het geeft”, klinkt het enthousiast. “Bij het tweede ritje kwam de HandbikeBattle al ter sprake.”

HandbikeBattle in Oostenrijk
Ieder jaar doet UMCG Beatrixoord namelijk met een team mee aan de HandbikeBattle  in Oostenrijk, een jaarlijkse wedstrijd met meer dan honderd handbikers van revalidatiecentra uit heel Nederland. Tijdens de wedstrijd wordt de klim naar de Kaunertaler Gletscher in Tirol gereden. “Door mee te doen vieren we het einde van het revalidatietraject en wat we bereikt en overwonnen hebben”, legt Nieuwenhuis uit. “Het is heel gaaf om samen ergens naartoe te kunnen werken. We hebben allemaal ons eigen verhaal, maar sluiten zo gezamenlijk het traject af.”

Het team bestaat naast de handbikers uit fysio- en ergotherapeuten, verpleegkundigen, materiaaldeskundigen en buddy’s. “Iedere biker heeft een eigen buddy. Ontzettend belangrijk”, benadrukt Nieuwenhuis. “Een buddy geeft je eten en drinken en blijft altijd achter je. Stel dat je bijvoorbeeld lek rijdt, dan kan hij of zij voorkomen dat je achteruit de berg weer afgaat.”

Sponsoren
Om deelname aan de tocht mogelijk te maken is het UMCG Handbike Team op zoek naar sponsoren die een bijdrage willen leveren aan de kosten voor onder meer vervoer, overnachtingen, kleding en trainingen. Wil je, net als Univé Noord-Nederland, het team en Sebastiaan Nieuwenhuis steunen? Dat kan door een bedrag naar keuze over te maken naar bankrekeningnummer NL84 RABO 016 225 1025 ten name van handbikebattle 3652 met als omschrijving ‘Sebastiaan’.

De voorbereidingen volgen kan via de Facebookpagina’s van het UMCG Handbike Team en van Sebastiaan Nieuwenhuis.

Deel dit bericht