Ga naar inhoud

2 april 2020Ondernemen

Van een vliegende start naar een reddingsparachute

Al bijna 30 jaar ben ik werkzaam voor Univé. Sinds september 2016 als parttimer, omdat ik daarnaast aan de slag ging als directeur bij De Drentse Zaak in Assen.

De Drentse Zaak is een ondernemershuis waar ze zich - naast het bieden van kantoren, flexwerkplekken en vergaderruimtes – inzetten voor het stimuleren van ondernemerschap. Starters en gevestigde ondernemers kunnen in De Drentse Zaak programma’s, trainingen en workshops volgen.

Ook binnen Univé ben ik altijd verbonden geweest en gebleven aan ondernemers. En als je altijd veel met ondernemers werkt, word je vanzelf nieuwsgierig. Daarom heb ik besloten om – naast mijn werkzaamheden voor Univé – voor mijzelf te beginnen. Per 1 april 2020 ben ik dan ook gestopt als directeur bij De Drentse Zaak.

De afgelopen maanden stonden in het teken van voorbereiden: diverse contacten werden gelegd, er lag een gedegen idee en een plan om een vliegende start te maken. Er ontstonden mooie mogelijke samenwerkingen – bijvoorbeeld met het TT Circuit - en ik mocht binnenkort aanschuiven bij de organisatie van verschillende evenementen. Vol vertrouwen sprak ik daar op 6 maart 2020 op mijn afscheidsborrel van De Drentse Zaak nog over.

Alle positieve reacties gaven mij nog meer de bevestiging dat het ging lukken. Dus wat kon er nog misgaan? Maar wat een vliegende start van een nieuw bedrijf had moeten worden, werd door de coronacrisis ineens niets meer dan het gebruiken van de reddingsparachute. Toffe plannen kwamen tot stilstand, mooie evenementen werden verplaatst of gingen in zijn geheel niet door.

Daar sta je dan met je leuke ideeën en je enthousiasme. Om over de financiële consequenties nog maar te zwijgen. Maar ik laat me niet zomaar uit het veld slaan. We zijn gezond, hebben het nog altijd een stuk beter dan veel andere mensen en vooral ook bedrijven op dit moment. Voor mij betekent het eigenlijk alleen wat geduld hebben en laat dat nou niet mijn beste eigenschap zijn. De komende tijd gebruik ik om nog beter voorbereid te zijn, voor als we straks weer aan de slag mogen. Ondertussen probeer ik andere mensen die het zwaar hebben te ondersteunen. Vanuit mezelf of via de verschillende mooie acties die lopen vanuit Univé.

Voor iemand die normaal gesproken zo’n drie avonden per week en meestal ook in het weekend op pad is, is fulltime thuiswerken een leuke uitdaging. Maar niet alleen voor mijzelf, ook voor de rest van het gezin. Gelukkig hebben we een groot huis. Nee, zonder geintjes: het gaat heel goed. Je moet rekening met elkaar houden, werkplekken verdelen en goede afspraken maken onderling. En nog meer gebruikmaken van alle onlineoplossingen. We Skypen, Zoomen en Facetimen dan ook wat af. Binnenkort is ook een leuke webinar af. Ja, je bent nooit te oud om te leren.

We bikkelen zo nog even door met elkaar en gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. Nu hopen dat iedereen deze periode goed en gezond doorkomt. Zodat we daarna weer lekker met onze ondernemingen aan de slag kunnen, samen kunnen ondernemen en ondernemerschap verder kunnen stimuleren.

Succes allemaal en tot snel weer in real life,

Harry Weitering

Deel dit bericht