Ga naar inhoud

10 oktober 2022Supporter van Sport

“Sport en natuur is zo’n goede combinatie”

Hardlopen over onverharde paden en dwars door de prachtige natuur van de Hondsrug: het Unesco Geopark Hondsrug Crosscircuit maakt het mogelijk. Dit jaar start de negende editie van het bijzondere circuit.

Eén van de initiatiefnemers van het Unesco Geopark Hondsrug Crosscircuit is Zeger Zeilemaker. Het idee voor het eerste crosscircuit in Drenthe ontstond in 2011, toen Grolloo Olympisch Dorp was. “Een jaar lang probeerden we mensen in beweging te krijgen. Er werd ontzettend veel sport aangeboden, waaronder een cross. Daar kregen we zoveel enthousiaste reacties op, dat we het idee kregen om het voort te zetten.”

‘Hardlopen in de natuur is zo mooi’

Er werd contact gelegd met andere loopgroepen in de omgeving. Ook die waren enthousiast. Iedere vereniging nam de organisatie van één of twee crossen op zich. De vier crossen van toen zijn er inmiddels zes geworden, ieder met maximaal 250 deelnemers. “De hardloopverenigingen van SGO (Grolloo & Rolde), Gieten en Vomos (Gasselte) organiseren het nu echt samen en niet meer per loopgroep.”

Maar waarom een crosscircuit? En niet een loopcircuit? Het antwoord op die vraag is volgens Zeilemaker eenvoudig: “Omdat hardlopen in de natuur zo mooi is. Sport en natuur is een heel goede combinatie.” Tijdens de zes crossen in Rolde, Drouwen, Gasselte, Ees, Gieten en Grolloo kunnen deelnemers zelf ervaren wat het met hen doet. “Onze crossen gaan over zand, heuveltjes en door bossen. Je hebt een minder harde ondergrond, dat ook nog eens beter is voor de knieën.”

Op de brommer vanuit Delfzijl

Iedere cross is er een korte route (onder de 5 kilometer) en een langere route (maximaal 10 kilometer). Deelnemers komen veelal uit het Noorden. “We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen en vragen daarom maar €4,- per deelnemer. Een man uit Delfzijl vond dat zo mooi dat hij op de brommer hiernaartoe kwam om mee te doen”, haalt Zeilemaker herinneringen op.

Sinds het seizoen 2021-2022 is Univé Noord-Nederland als Supporter van Sport betrokken bij het crosscircuit. Het komend seizoen willen beide partijen de samenwerking verder uitbouwen met plannen voor clinics met aandacht voor kleding, schoeisel en een gezond leven. “Het is mooi dat Univé ons ondersteunt. Bewegen doet veel met een mens. Het helpt bij het langer gezond blijven – ook mentaal – en het is een sociale activiteit. Fijn dat we ons daar zo samen voor in kunnen zetten.”

Deel dit bericht