Ga naar inhoud

21 januari 2021Ondernemen

Sneller tot de kern: de kracht van coachen met paarden

Carola Fernhout werkte jarenlang op de intensive care en spoedeisende hulp tot ze – mede door een reorganisatie – met een burn-out te kampen kreeg. Coaching met paarden hielp haar er vervolgens weer bovenop.

Ze besloot het roer om te gooien en haar ervaringen – na de nodige opleidingen - in te gaan zetten in haar eigen praktijk in Loon: CarEquine Coaching en Training.

Waar care staat voor zorg, betekent equine paard. En dat is precies wat Carola wil: met haar paarden zorgen voor mensen die zichzelf kwijt zijn geraakt. Dat kan gebeurd zijn door een trauma of een rouwproces, maar ook heel andere oorzaken hebben. Soms zijn mensen zoekende of weten ze niet goed welke kant ze op willen. Bij CarEquine kunnen mensen terecht voor privé- of teamcoaching en zowel particulier als zakelijk. Ook begeleidt Carola regelmatig kinderen.

Proces versnellen
Met haar paarden en verschillende gesprekstechnieken coacht Carola haar cliënten zo, dat ze hun balans terugvinden. “Mensen kunnen vaak moeilijk bij hun gevoel komen of het beschrijven. En ze twijfelen veel. Paarden zijn zeer gevoelig voor signalen van anderen en voelen daarmee aan wat mensen eigenlijk onbewust zelf al weten”, vertelt ze. Het paard laat dit vervolgens in gedrag zien. “Paarden kunnen daarmee het proces versnellen. Ze komen immers sneller tot de kern. Ik ben er oprecht van overtuigd dat mensen na uitval eerder weer aan het werk kunnen als ze coaching met paarden hebben ervaren.”

Volgens Carola komt dat doordat paarden van oudsher prooidieren zijn, gewend zijn om in een kudde te leven en beschikken over een goed ontwikkeld oerinstinct. “Ze scannen mensen, zijn gevoelig en reageren op signalen die je onbewust afgeeft. Ze laten je in je waarde en zijn eerlijk. Helpen je, ongeacht wie je bent of wat je doet.”

Eigen ervaringen
Tijdens haar coachingssessies brengt ze cliënt en paard samen. Door open vragen te stellen gaat ze in gesprek met de cliënt. Ondertussen let ze op de reactie van het paard en wat het aangeeft. “Ik heb weleens gehad dat een paard maar bleef graven. Dan weet ik dat iemand nog niet alles heeft verteld”, licht ze toe.Dat het werkt blijkt niet alleen uit de vele voorbeelden die ze heeft, maar ook uit haar eigen ervaringen. Toen ze een burn-out kreeg, volgde ze zelf coaching met paarden. “Het gaf me inzicht in dat ik veel te hard aan het werk was, ook voor anderen.” Toen ze twijfels kreeg of ze zich met CarEquine ook moest specialiseren, ging ze langs bij een collega die hetzelfde werk doet. “Ik zette per doelgroep een pion in de bak neer. Eén voor zakelijke klanten, één voor kinderen en één voor rouw en verlies. Het paard gooide ze telkens één voor één om. Dat maakte me duidelijk: ik hoef niet te kiezen. Pas toen ik de pionnen bij elkaar in het midden legde, werd het paard weer rustig.”

Bijzondere momenten
Door de jaren heen maakte ze veel bijzondere momenten mee. Maar wat was nou het meest bijzonder? Over die vraag hoeft ze niet lang na te denken. “Ik begeleide ooit een jongedame die al jaren problemen had. Ze had verschillende psychologen en psychiaters bezocht. Tijdens een sessie bekende ze dat ze hen niet alles vertelde. Bij het paard lukte haar dat niet”, denkt Carola terug. “En dat is precies de kracht van coaching met paarden. Ze reflecteren wat jij uitzendt.”

Meer informatie: www.carequine.nl

Deel dit bericht