19 mei 2023Wonen
Samen risico’s in kaart brengen
Het is een ietwat gek gezicht: de groepjes die vlak na elkaar bij dezelfde gebouwen in de Asser binnenstad stilstaan en omhoogturen. De groepen bestaan uit medewerkers van Univé Noord-Nederland, die onder het motto ‘kennis delen is kennis vermenigvuldigen’ een stadswandeling maken.
De drie groepen lopen op enkele minuten afstand van elkaar vanaf de Univé-winkel aan de Jan Bommerstraat over de Groningerstraat richting het centrum van Assen. Op verschillende plekken op de route wordt stilgestaan. De omgeving wordt geanalyseerd en er wordt gekeken naar wat er in het pand zit: Welke (brand)risico’s zijn er? Wat voor gevaarlijke situaties kunnen er ontstaan en wat is daartegen te doen? Hoe zit het met vluchtroutes?
Potentiële risico’s
“Hiernaast zit in een woonwinkel, erboven appartementen”, klinkt het. “En in het pand zelf wordt geklust, want er ligt klusmateriaal”, vult een ander aan. Het zijn allemaal potentiële risico’s, net als accu’s, zonnepanelen, een inbraak of de opslag van materiaal en/of (gevaarlijke) stoffen.
Het doel van de stadswandeling is simpel: gezamenlijk deze risico’s in kaart brengen en kennis en ervaringen delen. Aan de wandeling doen acceptanten en risicodeskundigen mee. Als iemand een verzekeringsaanvraag doet, wordt die behandeld door een acceptant. Deze acceptant beoordeelt de aanvraag en het risico. Risicodeskundigen bezoeken risicovolle objecten en kijken tijdens zo’n bezoek naar het voorkomen en beperken van de risico’s.
“Zo’n omgeving brengt flinke uitdagingen met zich mee"
In het centrum wordt speciaal aandacht besteed aan de vele winkels met bovenwoningen. “Hier heb je alleen een kans als een brand heel vroeg wordt ontdekt”, vertelt Arvid Klijzing – Adviseur Voorkomen en Beperken – aan de groep geïnteresseerden. “Zo’n omgeving brengt flinke uitdagingen met zich mee. Het is moeilijk om mensen te waarschuwen en uit de panden te krijgen. En ook blussen is niet eenvoudig, want alle gebouwen zijn met elkaar verbonden.”
Volgens Arvid spelen rookmelders dan een belangrijke rol: “Door rookmelders beneden in de winkel en boven in de woning aan elkaar te koppelen, wordt iemand vroegtijdig gewaarschuwd. En hoe eerder iemand gewaarschuwd wordt, hoe groter de kans dat hij of zij het pand veilig kan verlaten.” Vervolgens wijst hij de deelnemers van de stadswandeling op verschillende steegjes, meestal volgebouwd. “Waar je stoplijnen voor een brand kunt creëren, moet je dat eigenlijk doen. En ze dus niet volbouwen.”
“Zo veilig mogelijk wonen en werken”
Jan-Rink Venekamp – verantwoordelijk voor de Technische Buitendienst – knikt instemmend. Jan-Rink is één van de initiatiefnemers van de wandeling. “We vinden het belangrijk dat medewerkers hun werkgebied kennen, zich bewust zijn van de risico’s die er zijn en weten wat je daartegen zou kunnen doen”, legt hij uit. “Leden moeten er namelijk vanuit kunnen gaan dat wij allemaal met dezelfde ogen naar hun risico’s kijken zodat ze zo veilig mogelijk kunnen wonen en werken.”
Deel dit bericht