Ga naar inhoud

22 maart 2022

Samen de schouders eronder voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne zijn inmiddels al meer dan drie miljoen mensen gevlucht, op zoek naar een veilig onderkomen. Elke dag komen daar nieuwe vluchtelingen bij. In heel Nederland worden voorbereidingen getroffen voor de opvang van deze Oekraïense vluchtelingen.

Er is afgesproken dat elke veiligheidsregio op korte termijn 1.000 vluchtelingen opvangt. De Drentse gemeenten zijn gezamenlijk met deze opdracht aan de gang gegaan en zijn actief op zoek naar mogelijkheden voor opvang van deze vluchtelingen.

In Assen zijn hiervoor nu vier locaties in beeld:

  • De Bonte Wever kan 45 mensen opvangen
  • het Apostolisch Genootschap aan de Selma Lagerlöflaan, 18 mensen
  • appartementencomplex Arendshorst aan de Klenckestraat stelt 33 aanleunwoningen beschikbaar
  • in de drie bovenste verdiepingen van het kantoorgebouw van Univé aan de Jan Bomerstraat kunnen op termijn 140 Oekraïense vluchtelingen opgevangen worden.

Burgemeester Marco Out is onder de indruk van de bereidwilligheid van de inwoners en ondernemers in Assen om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. “Inwoners organiseren inzamelingsacties of activiteiten om geld en goederen op te halen, en organisaties bieden diensten of ruimte aan. Het is hartverwarmend om te zien hoe Assen zich inzet voor de vluchtelingen in Oekraïne.”

Univé
"We zijn erg blij dat de gemeente Assen gebruik maakt van ons aanbod om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in ons kantoorgebouw in Assen. Zo kunnen wij als coöperatie helpen bij een aantal basisbehoeften die cruciaal zijn in deze tijd: onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen. Het zou geweldig zijn als meer organisaties in Nederland zich aansluiten bij dit initiatief, zodat we samen onze krachten kunnen bundelen om zoveel mogelijk vluchtelingen op te vangen.” vertelt Ron Bavelaar, voorzitter Raad van Bestuur van Coöperatie Univé.

Wat kunnen inwoners doen?
Veel Assenaren bieden hulp en steun aan Oekraïners. Mensen verzamelen hulpgoederen, stellen tijdelijke slaapplekken ter beschikking of organiseren activiteiten om geld in te zamelen. Inwoners die willen helpen, kunnen zich ook aanmelden bij het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) in Assen. Bijvoorbeeld om te helpen bij de inrichting van de opvanglocatie en begeleiding van vluchtelingen.

Wilt u uw hulp aanbieden? Meld u dan aan als vrijwilliger bij het Vrijwilliger Informatie Punt (VIP!) in Assen via www.vipassen.nl . Alle hulp wordt zeer gewaardeerd.

Oekraïense vluchtelingen die een opvanglocatie zoeken, kunnen zich melden bij de gemeente. Vervolgens wordt in Drents verband gekeken waar op dat moment een locatie beschikbaar is.

Deel dit bericht