Ga naar inhoud

15 mei 2023Supporter van Sport

Run van Gieten omarmt Framerunners

Een strakblauwe lucht en een kalme wind. Het groene bladerdek geeft schaduw. Het is nog rustig in het centrum van Gieten zo rond tien uur. Een landbouwtractor walmt diesel en galmt luid. Gieten is wakker. Een verslag van de Run van Gieten, geschreven door Piet Rabbeljee.

De microfonist staat in de starthouding en oefent het geluid. De stands worden ingericht, de borden geplaatst en een kat zoekt een veilig heenkomen. Vandaag is het zover: alweer de 16e editie van de Run van Gieten. Daar waar veel evenementen een terugloop zien, stijgt het aantal deelnemers aan deze run.

"Zeer divers aanbod"
Microfonist Harm Noor heeft daar wel een verklaring voor: "We hebben een meer divers aanbod", zegt hij spontaan. Dat de Framerunners vandaag meedoen, maakt hem blij. "Vorig jaar bij de prijsuitreiking hield ik het niet droog. Helemaal niet toen er We are the champions-werd gedraaid. Ik vind het geweldig dat ze er weer zijn. Het hoort ook zo."

Bijna 800 deelnemers verschijnen vandaag aan de start. Een mooie opkomst. Uit alle windstreken, zelfs uit Duitsland en België. Sponsor Univé Noord-Nederland laat zich gelden. Je komt er niet omheen. Harmen Noor laat zich in superlatieven uit over Univé en hoofdsponspor Nedmag, die ook ruim vertegenwoordigd is.

Framerunners
Als eerste start de halve Marathon en de 50 km. Onvoorstelbaar als de eerste klokt op 1.10. De rest volgt op ruime afstand. En dat ondanks het warme weer. Bezwete koppen en maximale ontlading. De verschillende afstanden voor de anderen brengt veel volk op de been.

Ondertussen komen de framerunners aan op de parkeerplaats. De opwinding is van de gezichten af te lezen. Trainer Ellen Boerma van Groningen Atletiek is maar wat trots op haar crowd. "Dit is geweldig. Ik heb altijd al iets gehad met aangepast sporten. Ik heb dit opgepakt toen bij ons gevraagd werd naar trainers. Schot in de roos dacht ik. Net iets voor mij. En dat blijkt nu ook."

Genieten
Ze vindt het super om te zien hoe de kinderen genieten op hun frames. "Snelheid, wind door het haar. Noem het maar op." Volgens Ellen is de groep best wel verschillend. Waar de een er figuurlijk over vliegt ook qua afstand, heeft de ander volgens haar wat meer steun en aandacht nodig. Iedere framerunnner heeft een vrijwillige begeleider. Daarbij verlenen mensen van sponsor Univé ook belangrijke ondersteuning.

Lucas is zo’n framerunner en kan haast niet wachten om te knallen, maar is zich ook zeer bewust van zijn mogelijkheden. Tegelijkertijd is er die drive om te presenteren. Het is geweldig om te zien hoe hij zich tijdens de loop uitleeft. Lucas: "Ik ga proberen om twee kilometer te gaan lopen. Doe het wel rustig aan hoor."

Een mooie dag
Moeder is apetrots op haar zoon. "Ik vind het geweldig leuk en het helpt hem ook. Hij is nu een jaar bezig en je ziet het verschil. Hij heeft duidelijk meer uithoudingsvermogen." Samen met de andere framerunners - ook van andere clubs - gaat hij over de mat. Zweet op zijn voorhoofd. "Ging het goed Lucas?" "Ja", klinkt het kordaat. Luidkeels klokt hij zijn dorst weg. Framerunners zijn niet meer weg te denken uit de atletiekwereld. Een mooie dag in mei ten voeten uit.

Deel dit bericht