Ga naar inhoud

9 maart 2021Met elkaar

Met haakwerk een ander troost bieden

Haakliefhebber en anderen verblijden met jouw haakwerk? Het kan bij Aanhaken Assen-Oost: een haakgroep die vrijwillig onder meer troostdekentjes haakt voor kinderen en mensen die extra zorg of troost nodig hebben.

Aanhaken Assen-Oost is drie jaar geleden opgericht door een groep vrouwen als vervolg op de actie ‘de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld’. De actie had als doel 10.000 dekens te haken om zo ter ere van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in het Guinness Book of Records te komen. “De vrouwen vonden het haken zo gezellig, dat ze besloten verder te gaan”, legt Liesbeth Beugels uit. Liesbeth is bij Univé werkzaam als medewerker financieel advies en sinds een paar jaar ook betrokken bij Aanhaken Assen-Oost. “Ik haakte als kind al. Het is voor mij ontspanning na het werk. Maar op een gegeven moment heb je je hele familie en al je vrienden voorzien van je haakwerk”, lacht ze. “Zo kwam ik bij Aanhaken Assen-Oost terecht.”

Troostdekens- en manden
De haakgroep – met leden uit alle wijken van Assen – maakt bijvoorbeeld carbags voor vrouwen met borstkanker, muisjes en voelmops voor dementerende ouderen, troostdekens voor kinderen en bewoners van Vanboeijen en troostpakketten of -manden voor mensen in Hospice het Alteveer en de palliatieve afdeling van het WZA.

‘Laat zien dat er aan ze gedacht wordt’
De troostdekens worden aangeboden aan stichting Troostdekentje Drenthe. Deze stichting zorgt ervoor dat de dekens terechtkomen bij kinderen die extra zorg of troost kunnen gebruiken. Dit kunnen kinderen met een ernstige- en/of chronische ziekte of een handicap zijn of kinderen die te maken hebben met een ziek familielid of rouw. “Mensen halen heel veel troost uit zo’n attentie. Het laat hen zien dat er ook buiten hun eigen kring aan ze gedacht wordt”, legt Liesbeth uit.Persoonlijk sponsorbudget
Iedere medewerker van Univé mag eens in de drie jaar 300 euro doneren aan een lokale vereniging of organisatie. Liesbeth besloot dit persoonlijk sponsorbudget te spreiden over drie jaar en te doneren aan Aanhaken Assen-Oost. “Zo kan ik de groep ieder jaar garen cadeau geven”, vertelt ze. “Samen met de andere donaties die wij krijgen, kunnen we dan weer even vooruit.”

Meehelpen of doneren?
Wil je ook meehaken? Of heb je nog garen dat je wel wilt doneren? Mail dan naar ineke.heijting@gmail.com of l.beugels@unive.nl.

Deel dit bericht