Ga naar inhoud

3 augustus 2023Supporter van Sport

Jeugdtour Assen: Tour de Frances Femmes inspireert

Het vrouwenwielrennen zit in de lift. Het aantal wedstrijden van de professionele wielrensters op televisie neemt toe en steeds meer meiden stappen op de racefiets. Vijf meiden vertellen over hun toekomstdromen.

Een paar dagen na de finish van de Tour de France Femmes - waarin de groeiende media-aandacht voor het vrouwenwielrennen duidelijk merkbaar was - vertellen ze over wat dat met hen doet.

Gouden Pijl of de Tour winnen
De jongste roze truidraagster zal morgen Hilène Drent uit categorie 1 zijn. De Jeugdtour is een spannende wedstrijd voor haar. “Er zijn veel buitenlandse rensters. Normaal ken ik mijn tegenstanders en weet ik hoe sterk ze zijn. Dat is nu niet zo, dus fiets ik maar zo hard mogelijk in de hoop dat ik ervoor blijf.” Haar droom? “Ik wil de Gouden Pijl in Emmen winnen, want daar ga ik vaak kijken.” Vorig jaar mocht ze daar zelfs op de foto met haar held Bauke Mollema.

Libby Winkley uit categorie 2 heeft geen idool, maar is wel blij dat ze op tv naar het vrouwenwielrennen kan kijken. Ze kijkt ernaar uit om morgen in het roze te rijden. Net als Demi Vollering wil ze ooit de Tour de France winnen.

Hoger niveau
Dat met de recente komst van een Tour de France voor vrouwen nu ook de meiden kunnen dromen van de gele trui in Parijs, blijkt ook uit de ambities van Alma Sofie Sørensen (categorie 5) en Jente Koops (nieuwelingen-meisjes). Alma is na twee dagen de leidster in het meidenklassement. “Ik ben erg blij dat ik in de roze trui rijd. In Denemarken zijn er niet veel meiden die wielrennen, dus dan is het makkelijk om te winnen. Hier ligt het niveau veel hoger en staan er veel meiden aan de start. Ik merk dat de jongens iets sterker zijn, dus ik vind het fijn er een roze trui is.” Ze kijkt op tegen de Deense Cecilie Uttrup Ludwig, die vorig jaar een Touretappe wist te winnen.

Ook nieuwelinge Jente Koops droomt van de Tour. Zij wil net als haar voorbeeld Marlen Reusser zich ontwikkelen tot een goede tijdrijder. “Ik kijk uit naar de tijdrit van donderdag. Ik vind het mooi dat we de Muur van Emmen opgaan. Ik hou wel van een zwaar parcours.” Op een tijdritzege in de Tour deed ze vorige week al een mooi voorschot met een bronzen medaille in de tijdrit van de Europese Jeugdspelen.

"Misschien ooit wel prof worden"
Fabienne Snakenborg rijdt haar tweede Jeugdtour. Vier jaar geleden kon ze nog niet meedoen om het podium, maar nu mag ze starten in de roze trui. Dit kwam voor haar een beetje onverwacht. “De roze trui betekent dat ik bij de beste meiden hoor. Dat geeft me het vertrouwen dat ik misschien ooit wel prof kan worden. Net als mijn voorbeeld Lonneke Uneken, die net als ik ook van de Stormvogels komt. Ik hoop ooit Nederlands en wereldkampioen te worden.”

De meiden in de Jeugdtour hebben grote dromen. Voor het zover is, mogen ze deze week, zoals onze microfoniste Marjo Nijmeijer dat zo mooi kan zeggen, nog even “miniprofs” zijn.

Deel dit bericht