Ga naar inhoud

21 november 2022Supporter van Sport

IJzig koud en een strak zonnetje, ideaal voor een bosrun

Zaterdag 19 november 2022 deden 250 deelnemers mee aan de hardloopwedstrijd Boomkroonpad Cross te Drouwen. Dit is de 2e cross van het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit.

Ondanks een paar natte dagen vooraf aan de hardloopwedstrijd Boomkroonpad Cross te Drouwen, waren de omstandigheden de lopers goed gezind. Een hardloopwedstrijd met een temperatuur van rond het vriespunt met een volop schijnende herfstzonnetje, het kan bijna niet beter. De lopers konden wederom kiezen uit de korte versie van 5 km en een langere versie van 9 km.

Het uitdagende parcours lag er uitstekend bij. Vanaf de start gingen de deelnemers over brede paden het bos in, waar de brede paden al snel overgingen in kronkelpaden. In het bos waren diverse obstakels door omgevallen bomen, echter werden die met gemak door alle lopers overwonnen.

Langs het Gasselterveld moesten de lopers behoorlijk pittige klimmetjes overwinnen. Daarna ging het via mooie paden richting de finish vlakbij het Boomkroonpad.

Lees hieronder het verslag van een van onze medewerkers, zijn zoon nam deel aan de hardloopwedstrijd:

Het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit bestaat uit zes verschillende runs in de herfst en winter.  19 november 2022 stond de 2e cross op het programma, de Boomkroonpad Cross nabij Drouwen. De weersverwachtingen waren onheilspellend, de eerste matige vorst van het seizoen was aanstaande. Dat zijn de fanatieke hardlopers niet meer gewend, die konden tot op heden altijd in zomersportkleding de deur uit.

De start was om 11.00 uur ’s ochtends, de meeste deelnemers waren ruim van tevoren aanwezig. Voor de laatkomers was het nog zoeken naar een parkeerplaatsje bij Bospaviljoen De Woudstee. Het was inderdaad ijzig koud, maar er was ook een heerlijk zonnetje. Daardoor waren het eigenlijk ideale omstandigheden voor een stukje rennen door het bos.

Zoals gebruikelijk waren er twee afstanden mogelijk. Als eerste startten de deelnemers aan de 5 kilometer, tien minuten later de deelnemers aan de 9 kilometer. In de eerste startgroep zaten ook de junioren die hun eigen klassement lopen. Vooral die junioren waren vrij fanatiek in een plekje voorin bij de start te bemachtigen. De jassen gingen op het laatste moment uit, er waren een hoop verkleumde gezichten te zien. Iedereen werd al gauw lekker warm door de inspanningen en het zonnetje.

Wel bleken de omstandigheden op de prachtige wandelpaden een beetje verraderlijk. De paden waren door de neerslag van de afgelopen periode behoorlijk nat, met veel waterplassen. Die waren vaak niet goed te zien door de vele gevallen bladeren van de afgelopen tijd. Ook moest je goed letten op de vele boomstronkjes die daaronder  verstopt lagen. Daar kwam de nachtvorst ook nog eens bij waardoor sommige stukjes juist heel hard en glad waren.

Op de route liggen ook nog een aantal keienwegen. Wanneer je gaat fietsen in Vlaanderen worden deze kasseien genoemd, in het Drents is de ‘flintenstraot’ een prachtige benaming daarvoor. Hoe dan ook, vervelend om op te rennen.

Het was een prachtig parcours, vooral de uitzichten op de grote natuurplas Gasselterveld waren heel bijzonder, zo met het lage zonlicht. De hardlopers hadden maar even om daarvan te genieten, langs het water ging de route namelijk ook over een mountainbikepad. En daar had je alle aandacht weer voor nodig. Vele malen heuvel op en af op smalle paden, gecombineerd met krappe bochtjes. Er leek geen eind aan te komen.

Gelukkig bestond het laatste stuk nog 2 kilometer uit lange rechte paden voordat de finish in zicht was. Daar wachtte een drankje en een warm ontvangst. Na de prijsuitreiking zocht iedereen het aangename bospaviljoen óf de warme auto voor de terugreis op. Het was weer een zeer geslaagd evenement.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van de Boomkroonpadcross. De volgende loop van het UNESCO Geopark Hondsrug crosscircuit is op zondag 18 december in Gasselte.

Deel dit bericht