28 november 2019Met elkaar
Het belang van zien en gezien worden in het verkeer
Goede fietsverlichting is essentieel voor de verkeersveiligheid. Dat begint natuurlijk bij gezien worden door andere verkeersdeelnemers. Maar ook zelf de weg en de omgeving kunnen zien is van groot belang.
Maar lang niet iedereen heeft goed werkende verlichting op zijn of haar fiets. Uit onderzoek blijkt dat maar de helft van de Nederlanders fietst met voor- en achterlicht. Dit is voor zowel de fietsers zelf als andere verkeersdeelnemers levensgevaarlijk. Veel mensen kiezen er niet bewust voor om zonder licht te fietsen. Vaak denken ze er simpelweg niet over na. Ze vergeten hun lampjes, de batterijen zijn leeg of het voor- en/of achterlicht blijkt kapot te zijn op het moment dat ze op de fiets stappen.
Op woensdag 27 november 2019 is het om 07.00 uur nogal regenachtig aan de Asserstraat tussen Vries en Assen-Noord. Medewerkers van de Brandweer, de politie, de ANWB en Univé zijn aanwezig. Eén gezamenlijk doel: zorgen en vooral belonen van het gebruik van goede fietsverlichting! En ter plekke geen boete wanneer het licht niet werkt. Dit wordt nu vervangen door een stevige gesprek met de agent. En daar waar de verlichting niet werkt monteert een medewerker van Univé handig een led lamp op de fiets!
Diverse scholieren waren even stil van het controlemoment maar na het ontvangst van een lot voor een verloting en een aai over de bol van ‘oom agent’ gingen ze vaak wat quasi stoer lachend door naar school. En, nu met een reden voor het laat binnenkomen. Het was een nat maar heel nuttig uur aan de Asserstraat. Circa 100 fietsers waren gepasseerd en meestal goed verlicht.
Deel dit bericht