Ga naar inhoud

26 januari 2021Met elkaar

Elkaar helpen, deze keer online

Daar zat ik dan, op mijn thuiswerkplek, klaar voor de beursvloer. Zittend achter mijn beeldschermen, mijn mobiele telefoon had ik in de aanslag.

Een paar honderd meter verderop zat ook collega Liset, net als ik ook thuis, achter haar computer. Samen ‘gingen’ wij voor Univé Noord-Nederland naar de beursvloer.

Beide waren we al een keer ‘in het echt’ naar de beursvloer geweest, in De Nieuwe Kolk. Daar kon het evenement deze keer echter niet net zoals voorgaande jaren doorgaan, vanwege de maatregelen die waren getroffen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Er was daarom een online-event georganiseerd. We hadden beide geen idee wat we konden verwachten en hoe het dan nu zou gaan op de beursvloer.

Officieel heet het evenement ‘De Asser Uitdaging / Beursvloer’. Hier komen vraag en aanbod van materialen (spullen), middelen (geld) en menskracht (extra handjes, creativiteit, kennis en kunde) komen bij elkaar. Bedrijven tonen via concrete acties hun maatschappelijke betrokkenheid en helpen en ondersteunen zo maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen. Het uiteindelijke doel is het leefklimaat in Assen te verbeteren.

Via de website https://assenvoorassen.nl/asser-uitdaging/ konden partijen voorafgaand aan het evenement vraag en aanbod indienen. Handig voor Liset en mij. Zo konden we alvast even kijken of er voor ons een geschikte ruil te maken zou vallen. Het is echt een ruil inderdaad, want geld vragen of aanbieden is verboden.

En daar zaten we dan op 8 december. Het was 16:30 uur en we zaten ingelogd in de digitale omgeving van de beursvloer. Zoals al gezegd hadden we beide geen idee hoe de beurs deze keer zou verlopen, we lieten het maar gewoon op ons afkomen. Het bleek dat we live waren geschakeld naar de grote theaterzaal van De Nieuwe Kolk, waar normaal gesproken de beursvloer plaatsvindt. Toch iets bekends dus, gelukkig! Na de inleiding, waarbij we nog een keer uitleg kregen over de spelregels, zagen we wat filmpjes die waren ingestuurd door de deelnemende partijen. Leuk om op die manier weer de bekende gezichten te zien, van ondernemers en verenigingen die we het jaar ervoor ook spraken. Rond 17:00 uur zagen we op ons beeldscherm dat er op de grote gong geslagen: de beursvloer was geopend.

Liset en ik hielden contact met elkaar via de mobiele telefoon, om de andere lijn vrij te houden voor de beursvloer. Ook hadden we contact met onze achterwacht, Ellen, die eventuele deals zou meehelpen beoordelen. Vooraf hadden Liset en ik al afgesproken dat we ons zouden focussen op deals die passen bij waar Univé voor staat: Voorkomen en Beperken.

Online werden we al snel benaderd door organisaties waarbij wij onze ‘handjes’ zouden kunnen inzetten. Via de chats kregen we informatie van die organisaties over wat ze nu precies vroegen. Via de telefoon bespraken Liset en ik dan de kans van slagen van zo’n deal en of het wel past bij Univé. Ook zagen we zelf een organisatie die vroeg om mensen die gastlessen zouden kunnen verzorgen. En omdat Univé dat kan, was dat natuurlijk erg interessant!

Na anderhalf uur intensief zoeken, kijken, luisteren, chatten en beoordelen werd de beursvloer gesloten. De notaris, die overigens in de zaal aanwezig was, kon aan de slag om alle gesloten deals te registreren en te vertalen naar een geldwaarde. Het is altijd leuk om te weten alle deals uiteindelijk zouden hebben gekost, wanneer je er werkelijk geld voor had moeten betalen. Op het moment van sluiten van de beurs stond de teller al op € 80.000,-. Dit bedrag zal nog verder oplopen, omdat op de achtergrond het sluiten van deals gewoon doorgaat.

Liset en ik hebben deals kunnen sluiten met Veilig Verkeer Nederland. Medewerkers van Univé Noord-Nederland zullen worden ingezet bij acties van Veilig Verkeer Nederland in ons werkgebied, zoals bijvoorbeeld de fietsexamens van basisscholen en fietsverlichtingscontrole. Ook hebben we een partner gevonden in het Drenthe College, waar we een aantal gastlessen gaan verzorgen. Preventie zou een heel passend en geschikt onderwerp kunnen zijn voor zo’n gastles. De definitieve invulling ervan volgt nog.

Wij vonden het leuk om op deze manier namens Univé Noord-Nederland ons steentje te hebben bijgedragen aan het doel van de Asser Uitdaging: het verbeteren van het leefklimaat in Assen. En door aanwezig te zijn op deze beursvloer, heeft Univé ook weer laten zien dat het echt staat voor de merkwaarden ‘Samen, Dichtbij, Doen’! Samen gaan we ervoor, we staan Dichtbij de samenleving, we Doen mee met acties door inzet van menskracht en middelen!

Marlies

Deel dit bericht