Ga naar inhoud

11 februari 2021Ondernemen

Een mooi en passend afscheid

Regel zoveel mogelijk van tevoren. Dat is het advies van uitvaartverzorger Anita Withaar (56) uit Assen. Denk aan het invullen van een persoonlijk wensenboekje of het afsluiten van een verzekering.

“Dat doe je niet voor jezelf, maar voor je dierbaren.”

Dat Anita Withaar (Monuta Withaar in Assen) in de uitvaartbranche terechtgekomen is, is niet gek. Als kind knipte ze al gedichten uit de overlijdensadvertenties in de krant. “Waarom? Ja, ik had toen nog geen idee. Ik vond ze mooi en heb ze nog steeds”, denkt ze terug.

‘Het afscheid dat ze willen’
Ze deed een administratieve opleiding en werkte onder meer als adviseur uitvaartverzekeringen. Ruim 20 jaar geleden besloot ze het anders te gaan doen en meldde ze zich aan voor de opleiding tot uitvaartverzorger. “Tijdens mijn stage wist ik het zeker: dit is het”, vertelt ze. “Ik wil mensen helpen door ze te ontzorgen en door samen met de nabestaanden iemand het afscheid te geven dat diegene wil. Zoals je geleefd hebt, moet ook je uitvaart zijn.” Daarom raadt ze iedereen aan een persoonlijk wensenboekje in te vullen. In zo’n wensenboekje kun je opschrijven hoe je je uitvaart voor je ziet, wat voor muziek er gedraaid moet worden, wat voor kist je mooi vindt en of je een begrafenis of crematie wilt. “Vul het in”, benadrukt ze. “Dat kan zoveel schelen. Denk aan onzekerheid bij nabestaanden. Met zo’n boekje weten ze dat ze het goed en naar wens hebben gedaan.”

Wel of geen verzekering?
Wat voor veel mensen ook een dilemma is, is het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering. “Wat iemand wil doen, moet diegene zelf weten. Dat ligt aan de persoon en aan iemands financiële situatie”, zegt Anita daarover. “Maar onderzoek het wel en laat je informeren over de mogelijkheden. Dan kun je een bewuste keuze maken die bij je situatie past. Eén ding weet je in ieder geval zeker: het is een verzekering die altijd een keer uitkeert”, glimlacht ze. “En je gunt je nabestaanden geen financiële zorgen als je er niet meer bent.”

Het brengt haar terug naar de gesprekken die ze als verzekeringsadviseur voerde. “Ik sprak ook veel met jongere mensen. Dan zeiden ze dat ze nog niet van plan waren om dood te gaan. Maar ik kan je vertellen: bijna niemand is van plan om dood te gaan.”

Monuta Withaar
Na ruim 20 jaar is ze nog steeds blij met haar werk. In 2019 kwam daar een nieuwe uitdaging bij: ze nam Monuta in Assen over en werd zo naast uitvaartverzorger, ook franchise-ondernemer. Monuta Withaar voldoet aan de eisen van het Keurmerk Uitvaartzorg. Daarnaast is Anita ingeschreven in het Register voor Gecertificeerde Uitvaartverzorgers. “Begon ik op mijn oude dag nog voor mezelf”, lacht ze. “Het is werk dat veel invloed heeft op je privéleven. Je telefoon kan altijd gaan. En ja, na al die tijd word ik nog steeds weleens emotioneel. Ik ben gelukkig ook maar een mens. Maar het is een ontzettend mooi vak. En echt wel een roeping.”

Meer informatie: www.monuta.nl/vestiging/assen/uitvaartverzorgers

Deel dit bericht