Ga naar inhoud

8 augustus 2022Gezondheid

Assen hartveiliger maken

Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Stichting Sta Op Assen vroeg Univé Noord-Nederland om hulp voor het ondersteunen van meerdere AED-acties in Assen. Deze zijn nu geheel afgerond.

De AED van voetbalvereniging de Asser Boys is in maart 2022 in een buitenkast geplaatst zodat deze ook beschikbaar is via het landelijke alarmsysteem van HartslagNu.

In april 2022 zijn door Sta Op Assen twee acties opgezet via het crowdfundingplatform BuurtAED.nl. Beide acties zijn geslaagd en zowel in de Schildersbuurt als aan de Houtlaan zijn de AED’s inmiddels opgehangen.

Bijzonder aan de plaatsing van de AED aan de Houtlaan is de medewerking van de gemeente Assen. De AED met buitenkast is daar namelijk gemonteerd aan een schakelkast/kast van het rioolgemaal. De AED in de Schildersbuurt is geplaatst bij de hoofdingang van het appartementencomplex Lila.

Stichting Sta Op Assen
Sta Op Assen staat voor Stichting AED Opleiding en Preventie Assen. De stichting wil zich inzetten voor het plaatsen en onderhouden van meerdere AED’s in hun buurt (Houtlaan, Schildersbuurt, Amelterhout en Vreebergen) en tevens willen ze zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven tot het volgen van een opleiding om te kunnen reanimeren en voor het bedienen van een AED als burgerhulpverlener.

Een mooi initiatief in het kader van Voorkomen & Beperken dat Univé Noord-Nederland graag ondersteund. Samen voor een hartveilige regio!


Van links naar rechts: Ellen (Sta Op Assen), Carolien (Univé Noord-Nederland), Harry (Sta Op Assen), Marijke (bewoonster appartementencomplex Lila en beheerder AED), Gustav (Sta Op Assen), Robert Jan (Sta Op Assen)

Deel dit bericht