Ga naar inhoud

5 augustus 2023Supporter van Sport

Al 35 jaar actief in de Jeugdtour: "Het maakt veel mensen heel blij"

Zonder vrijwilligers geen Jeugdtour. Vrijwilliger Johan van der Kamp was er zelfs in 1988 al bij, toen zijn oudste zoon Elmer meedeed. 35 jaar later is hij nog steeds enthousiast vrijwilliger.

De eerste jaren controleerde Johan de verzetten van de deelnemers en hielp hij met het soepel laten verlopen van het maken van de opstelling voor de wedstrijd. “Aan het begin van de week waren veel renners nog een beetje onwennig. Dat merkte ik vooral bij de buitenlandse deelnemers. Maar aan het einde van de week liep alles altijd een stuk soepeler.”

Verkeersregelaars
Sinds 2006 is Johan verkeersregelaar. “Mijn schoonzoon zat in het bestuur van WV De Meteoor hier in Assen. Hij was verantwoordelijk voor wedstrijdzaken en regelde daarmee ook de verkeersregelaars voor de wedstrijden die de Meteoor organiseerde. Toen hij het te druk kreeg, heb ik deze taak van hem overgenomen. Zo regelde ik de verkeersregelaars voor de club.”

Johan is niet alleen betrokken bij wedstrijden in Assen. Hij is door heel Nederland actief! “We zijn inmiddels best een grote organisatie. Zo zijn we al bij vele NK’s geweest en binnenkort ook bij de EK. We zijn niet alleen bij wielerwedstrijden, maar ook bij hardloopwedstrijden en culturele evenementen.”

"Veel professioneler geworden"
Johan werkt vaak samen met dezelfde mensen. “Er zijn niet veel mensen die de opleiding willen doen om verkeersregelaar te zijn. Hierdoor is het lastig voor organisatoren van evenementen om voldoende verkeersregelaars te krijgen. Ze weten ons dan ook altijd wel te vinden.”

Johan heeft de Jeugdtour zich de afgelopen 35 jaar zien ontwikkelen. “Het is allemaal veel professioneler geworden. Vroeger reden ze bij de jeugd bijvoorbeeld nog op vaste verzetten. Tegenwoordig kan iedereen schakelen. Ik vind dat leuk om te zien. Zo groeit de Jeugdtour mee met haar tijd.”

Sociale aspect
Na al die jaren heeft Johan er nog steeds veel plezier in om te zorgen voor een goed verloop van het evenement. “Er zijn veel mensen die iets willen organiseren, maar het vinden van vrijwilligers is moeilijk. Door dit te doen merk ik dat je veel mensen heel blij maakt. Bovendien zijn we altijd met een leuke groep. Vooral het sociale aspect maakt het leuk om te doen. Al die contacten zorgen ervoor dat ik er elke keer weer graag bij ben.”

Deel dit bericht