Ga naar inhoud

22 maart 2023Gezondheid

AED-avond bij voetbalvereniging LEO in Loon

In het clubhuis van voetbalvereniging LEO in Loon hangt op een mooie centrale plaats een AED. Maar hoe werkt de AED en wanneer zet je hem in?

Bij de voetbalvereniging is een groep enthousiaste vrijwilligers van de club weer helemaal op de hoogte als het gaat om het gebruik van de AED. Voor sommige vrijwilligers ging het om het bijspijkeren van kennis, voor anderen was alles nog nieuw.

De voetbalclub kreeg van Univé Noord-Nederland namelijk een AED-training aangeboden. Twee trainers van Medch - een BHV-opleidings- en adviesbedrijf - verzorgden deze training op zeer enthousiaste wijze. Wat moet je doen als je iemand ziet liggen die niet meer ademt en buiten bewustzijn is? Roep hulp, laat iemand 112 bellen, iemand een AED ophalen en start direct met reanimeren!

"Komen jullie volgend jaar weer?"

Oefenen
Nadat de groep eerst de theorie had geoefend was het tijd voor de praktijk. De vrijwilligers van LEO werd gevraagd een noodsituatie te oefenen. Uiteraard op een daarvoor bestemde oefenpop. Beademen, hartmassage, het in gebruik nemen van de AED; het kwam allemaal voorbij.

De aanwezige vrijwilligers - die veelal actief zijn in de kantine - zijn er helemaal klaar voor. Na afloop van de avond ontving iedereen een bewijs van deelname. Maar, eerlijk is eerlijk, niemand hoopt uiteraard dat de AED ook daadwerkelijk moet worden ingezet! Mocht het echter wel nodig zijn, dan weten ze bij vv LEO in ieder geval hoe te handelen.

Deel dit bericht