Ga naar inhoud

11 november 2021Wonen

Achttiende eeuws glas op taxatiedagen

Op zaterdag 30 oktober en vrijdag 5 november 2021 werden in Assen de taxatiedagen georganiseerd. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen was het niet mogelijk om deze dagen op een externe locatie plaats te laten vinden.

Gelukkig hebben we in Assen een mooie eigen locatie met een ruime ontvangsthal. Hier was dan ook voldoende ruimte om de drie taxateurs hun werk te laten doen.

Zoals op alle taxatiedagen kwamen onze klanten weer met een hele variatie aan voorwerpen. Denk aan schilderijen, sieraden, munten, aardewerk, glazen en zilveren voorwerpen. Bij veel voorwerpen kon de eigenaar wel een mooi verhaal vertellen over hoe deze in het bezit ervan was gekomen.

Voor de taxateurs sprongen er een aantal items uit. Denk aan een bronzen grape (kookpot) uit de zestiende eeuw welke in de jaren 50 vlakbij Meppel is opgeploegd in een bouwland. Waarde circa vijfhonderd euro. Opvallend was ook een zeer grof en zwaar gouden collier met een grote hanger van goud welke een vervangingswaarde van circa achtduizend euro heeft.

Eén van onze leden had een glas meegenomen. Jaren geleden had mevrouw als huismeester in een seniorenflat gewerkt. Van één van de bewoners had zij dit glas gekregen. Het bleek om een glas uit circa 1776 te gaan met een tekening van de Griekse mythologie erin bewerkt. De waarde van het glas wordt geschat op vierhonderdenvijftig euro.

Ook heel mooi was een zeer fraai mes uit 1772. De handgreep was voorzien van zilverdraad, zilver beslag en bewerkt parelmoer. Het mes was nog in goede staat en is zeer zeldzaam. De waarde is ongeveer zevenhonderdenvijftig  euro.

Verder waren de taxateurs onder de indruk van een zeventiende eeuws schilderij met een Bijbelse voorstelling; 'Bouw van de tempel'.

Kortom, veel verschillende voorwerpen, enthousiaste leden en positieve reacties. Zeker voor herhaling vatbaar!

Deel dit bericht