Ga naar inhoud

1 december 2023Veilig verkeer

Zorg dat je opvalt: grote fietsverlichtingsactie

Nu de dagen weer korter zijn, zijn fietsers in het verkeer extra kwetsbaar. Daarom gingen we onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ samen met Veilig Verkeer Nederland en de politie op dertien plekken in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hadden.

Ook deelden we tijdelijke fietslampjes uit. Uit cijfers blijkt namelijk dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent afneemt. Met de actie wilden we fietsers wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen. De weeromstandigheden tijdens de actie – regen en kou – benadrukten nogmaals hoe belangrijk fietsverlichting is. De meeste fietsers hadden hun verlichting gelukkig keurig op orde!

De controles werden gehouden in Winsum, Appingedam, Groningen, Roden, Leek, Zuidlaren, Meppel, Zuidwolde, Wolvega en Assen. Ook op tientallen andere plekken in Nederland werd door Univé een fietsverlichtingsactie georganiseerd. De actie was vooral bedoeld om bewustwording te creëren. Boetes werden er dan ook niet uitgedeeld.

Ook sportverenigingen deden mee
Ook diverse sportverenigingen deden vanuit hun maatschappelijk partnerschap met Univé mee aan de actie. Zo controleerden vrijwilligers van Gomos in Norg en ACV in Assen de verlichting van alle kinderen die bij het voetbalveld aankwamen voor een training. Jeugd zonder (goedwerkende) fietsverlichting kreeg een fietslampje.

Deel dit bericht