Ga naar inhoud

12 november 2020Met elkaar

Voor kunst die wat voorstelt

Museum Møhlmann is gevestigd in ‘De Muzeheerd’, een Rijksmonument aan de rand van het historische stadje Appingedam, op ongeveer een kwartier rijden van de stad Groningen.

Deze 47 meter lange kop-hals-rompboerderij met geschakelde bijschuur is in fasen gebouwd tussen 1862 en 1870. Het geheel is nog deels omgracht en ligt op een kavel van een kleine halve hectare met een oprijlaan en een beeldentuin. Op dit paradijselijke perceel zijn de hals en de romp van de herenboerderij museaal verbouwd en is op ongeveer 800m2 een schat aan kunst ondergebracht. Er is een gezellige koffiehoek, een zeer ruime parkeerplaats en zelfs een eigen aanlegsteiger aan het Damsterdiep.

Het museum is zonder enige subsidie of steun opgezet door de zeer realistisch werkende schilder Rob Møhlmann, samen met zijn vrouw en muze Laura (1949-2010). Het tracht een herkenbaar platform te bieden voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst. Hoewel het museum in 1998 met niets is begonnen, werd het al snel een landelijk bekende en warm gewaardeerde kunstplek, niet in de laatste plaats door de informele setting en aanpak. Uniek is dat het een museum betreft van één kunstenaar voor vele kunstenaars.

Er is altijd een wisseltentoonstelling, maar ook zijn er diverse vaste onderdelen zoals het landelijk bekende Jan Mankes Kabinet, De Grafiekzolder, met werken van Rembrandt en tijdgenoten, en de bekende Canto Collectie en werk van Rob Møhlmann zelf. Ondertussen wordt gewerkt aan de reconstructie van een 17e eeuws schildersatelier en staan nog tal van verrassende toevoegingen op stapel.

Het museum is open vanaf de 1e zondag in april t/m de laatste zondag vóór Kerstmis, op elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie: www.museummohlmann.nl

Deel dit bericht