Ga naar inhoud

6 juni 2018Supporter van Sport

Sfeer, snelheid en tropische temperaturen tijdens de Stadsloop

Ondanks de verzengende hitte was de 23e Univé stadsloop in 2019 een geweldig succes.

Lopers en publiek waren goed voorbereid op de hoge temperaturen. De lopers kregen van de organisatie extra water voor en na de wedstrijd. Maar hoe geweldig was het dat ook het publiek langs de kant stond met drinken, tuinsproeiers en natte sponsen. Een geweldig samenhorigheidsgevoel in Appingedam.

De winst in de internationale wedstrijd (10KM) ging bij de heren naar de Keniaan Shadrack Koech. Bij de dames won voor het eerst sinds 20 jaar een Nederlandse loopster, Ruth van der Meyden uit Groesbeek.
De ruim 2000 deelnemers leverden allemaal op eigen niveau een topprestatie in deze hoge temperaturen. Ook de debutanten Start-to-Run lopers van de Fivelstreek haalden allemaal de finish van hun eerste loopwedstrijd.

Achtergrond Stadsloop
We schrijven 1996. Twee mannen die hun sporen in de wegatletiek hebben verdiend, hebben het idee geopperd om een wedstrijd te organiseren in het centrum van Appingedam. Wie deze mannen waren? Peter de Vries en Jan Dijkman. Een jaar later de try out met met parcours over het voormalig ijsbaanterrein. Circa 300 deelnemers en iedereen bijzonder enthousiast. Dit smaakte naar meer en 1998 was het jaar met de eerste atleten uit Kenia. Luka Keitany werd de winnaar van de de eerste Stadsloop. Zijn tijd van 28.30 zou negen jaar lang stand houden. Susan Chepkemei werd bij de dames de eerste winnaar. Haar tijd 33.25. Naderhand bleek dat beide atleten in alle grote wedstrijden aan de start hebben gestaan. De Stadsloop groeide.

Niet alleen in het aantal deelnemers maar ook het bestuur was bijzonder actief. De sponsoring werd actueel en sinds 2000 is Univé Verzekeringen hoofdsponsor van dit evenement. Dit alles heeft er toe geleid dat het aantal deelnemers is gegroeid naar circa 2100. De bedrijvenloop werd geïntroduceerd, de peuterrun is altijd heel bijzonder en de recreant die zijn eigen wedstrijd loopt. Atleten uit Kenia en Ethiopië die we terugzien in de top van de IAAF ranglijsten.

Dit alles maakt de Stadsloop zo bijzonder, zo divers. De bevestiging zagen wij terug in een mooie award die onze organisatie vorig jaar in Den Haag heeft ontvangen. Deelnemers hebben namelijk onze Stadsloop als bijzonder gewaardeerd. Een bevestiging dat deelnemers graag naar Appingedam terugkomen. Hiermee bleven wij diverse grote gekwalificeerde loopevenementen voor.

Meer informatie: www.stadsloopappingedam.nl


Deel dit bericht