Ga naar inhoud

8 november 2022Wonen

Inbreker wandelt zo huis binnen

Een veilig huis, dat was het centrale thema van onze ledenavond op 31 oktober 2022. Vele leden waren op onze uitnodiging afgekomen om het te hebben over hoe je een inbraak kunt voorkomen.

En ook om te luisteren naar de verhalen en tips van onze spreker ex-inbreker Evert. Ook namen onze brandpreventieadviseurs Gerard en Nico de leden mee in de wereld van veilig stoken.

De avond werd in een goed gevulde zaal bij Museum De Wachter in Zuidlaren afgetrapt door Gerard en Nico. Doordat zij deelden wat zij zoal tegenkomen begrijp je al snel welke brandgevaren er bij jou thuis zouden kunnen zijn. Wat je allemaal kunt of soms gewoon moet doen om jezelf en je naasten tegen een brand te beschermen. En als dit dan toch gebeurt, wat doe je dan? Zelf blussen, of juist 112 bellen en op je plek blijven?

Ze lieten ook een filmpje zien wat er kan gebeuren met een *bloempotkachel. Deze verwarming staat als gevolg van de hoge energiekosten tegenwoordig in de belangstelling. Ook zijn ze verontrust over alle olie/petroleumkachels die weer van stal worden gehaald in verband met gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Hierna deelde Rudolf een aantal tips over hoe je gas- of stroomgebruik kunt terugbrengen.

Na de pauze deelde ex-inbreker Evert zijn levensverhaal tot en met zijn ervaringsdeskundigheid als ex-inbreker. Daarin werd ook duidelijk waarom hij begaan is met slachtoffers en zijn doel om zoveel mogelijk mensen hiervoor te behoeden.

Evert schudde ons wakker op een indringende manier wakker. Hij was die middag door enkele wijken van Zuidlaren gelopen met een fotocamera. Leden herkenden op de beelden hun straten, huizen van buren en tot overmaat van ramp, ook die van henzelf. Wat ze te zien kregen? Open deuren, fietsen die niet op slot stonden en het gemak waarmee Evert bij mensen in de schuur of zelfs in huis naar binnen kon wandelen. Het maakte niet uit of hij gezien werd, buren knikten gedag of keken weg.

De ex-inbreker zette enkele fietsen op slot en deed de sleutels maar in de brievenbus. Hoe werd dat beleefd bij thuiskomst? De leden vielen van de ene naar de andere verbazing. “Het is hier zo open en vertrouwd, je staat er in het geheel niet bij stil” en “Ongelooflijk, hoe gemakkelijk en snel deze inbreker vanmiddag bij onze buren binnen was. Dit moeten we toch wel laten zien. Mag ik er een foto van nemen?”

Evert had een duidelijk verhaal en dat liet niemand deze avond onberoerd. Dat spullen verzekerd zijn, maakt je nog niet minder slachtoffer. Het gevoel dat iemand bij je binnen is geweest, dat je niet meer veilig bent, kun je voorkomen door zelf wat minder gelegenheid te geven.

Aan het eind van de avond bedankten de leden voor de interessante avond. Het heeft een ieder tot denken gezet.

Univé’s Ledenavonden
Univé Noord-Nederland maken we samen. Daarom organiseren we ieder jaar verschillende ledenavonden. Dat doen we lokaal, zodat we met inwoners, ondernemers en collega’s uit een gebied kunnen praten over actuele onderwerpen. Tijdens een ledenavond staat altijd één thema centraal waarover we je op een leuke manier informeren. Ook horen we natuurlijk graag hoe jij over bepaalde zaken denkt.

*Een terracotta bloempotje op zijn kop met een paar waxinelichtjes eronder zou veel warmte afgeven en fungeren als kachel

Deel dit bericht