Ga naar inhoud

17 maart 2023Vervoer

Steeds meer auto-inbraken: “Bewaar je contactloze sleutel in een koekblik”

Het aantal auto-inbraken neemt fors toe, waardoor ook het aantal schadeclaims oploopt. Uit de auto’s worden onderdelen gehaald die vervolgens worden geëxporteerd. Vooral stuurwielen, airbags, bumpers met sensoren en koplampen zijn erg populair. Hoe je een auto-inbraak kunt voorkomen? Directievoorzitter Johan van den Neste (Univé Schade) heeft een aantal tips.

“Door het tekort aan auto-onderdelen is er een interessante markt ontstaan voor criminelen”, legt directievoorzitter Johan van den Neste uit. In 2022 steeg het aantal auto-inbraken met 28 procent. Populaire merken zijn BMW, Volkswagen en Audi. “En we zien dat er steeds meer Toyota’s worden gestolen. Vooral de RAV4 wordt erg vaak meegenomen.”

Populaire merken zijn BMW, Volkswagen en Audi

Contactloze sleutels
Volgens de directievoorzitter van Univé Schade wordt er veel op bestelling gestolen. “Ruiten worden ingetikt en extra accessoires uit de auto gehaald. Vervolgens worden ze geëxporteerd”, licht Van den Neste toe. “De schade loopt bij een inbraak al snel op tot duizenden euro’s.” Tot nu toe heeft dit nog weinig invloed op de verzekeringspremie: “In het noordoosten van Nederland vinden gelukkig nog weinig auto-inbraken plaats. Dat scheelt.”

Contactloze autosleutels maken de kans op een auto-inbraak groter. Dat komt volgens Van den Neste omdat zo’n sleutel continu een signaal uitzendt. “Dat signaal wordt met een versterker opgepikt waardoor het makkelijker wordt om een auto open te breken.”

Koekblik
Maak jij je zorgen om jouw auto? Informeer bij jouw autodealer naar bijvoorbeeld een aangepaste batterij. Tegen diefstal kan het helpen om een stuur- of pedaalslot in je auto te laten zetten. “En stop jouw contactloze sleutels in een ouderwetse koekblik. Signalen kunnen zo niet worden doorgegeven.”

Deel dit bericht